Vlada obljublja, da bodo testirali več oseb. V planu je povečanje laboratorijskih kapacitet. Če se bo število okužb še povečevalo, razmišljajo o omejitvi zbiranja na deset ljudi.

FOTO: gov.si

Na konferenci glede aktualnega stanja so spregovorili predstojnik centra za nalezljive bolezni na NIJZ Mario Fafangel, direktor Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik Aleš Rozman in vladni govorec Jelko Kacin.

Za 4 okužbe v Mariboru še poteka epidemiološka preiskava

Vlada ima v planu povečanje laboratorijskih kapacitet, jeseni bo lahko obravnavala več kot trenutnih največ 1500 testov dnevno. Epidemiološka slika v Sloveniji se slabša. Kot smo že poročali, je bilo včeraj ugotovljenih 23 novih okužb. Od zadnjih 6 primerov je bil en zabeležen v zdravstvu, v drugem primeru gre za lokalni prenos, štirje okuženi pa so še v epidemiološki preiskavi. Slovenija tako postopoma prehaja v fazo, kjer je 14 dnevno povprečje okuženih na 100 tisoč prebivalcev okoli 10. Država se tretira kot varna do števila 10.

Slovenija blizu meje, ko ne bo več varna

Fafangel je ob tem povedal, da je na svetu zabeleženih dnevno 200 tisoč novih okužb. V nekaterih državah je stanje precej resno.”Hrvaška ima nekaj čez 20 primerov na 100 tisoč prebivalcev. Številke so v porastu. Vse je odvisno od prihodnji dni. Ukrepi, ki jih sprejmemo danes, bodo vidni čez 14 dni. Vedno moramo ravnati samozaščitno. Vidim, da smo vzpostavili veliko ukrepov in rezultat bo viden čez nekaj dni.” je pojasnil. Opozoril je tudi, da bodo v primeru povečanja okužb primorani sprejeti ostrejše ukrepe. Ob tem je dodal, da ni najbolj pomembno koliko okužb je, temveč koliko stikov je imela okužena oseba.

Pozivam Slovence, ki se nameravajo odpraviti na Hrvaško naj dobro premislijo. Če se vseeno odpravite, se izogibajte javnim zbiranjem, krajem z dosti okuženimi in nočnim klubom. Po povratku domov spremljajte svoje stanje, izogibajte se stikom in v službo pojdite le, če ste popolnoma zdravi.”

Kacin je povedal, da so razmere na zahodnem Balkanu slabe in se vsakodnevno slabšajo. Sosednja Hrvaška še vedno ne izvaja ukrepov, ki so jih pričakovali. Še vedno so odprti nočni klubi, ki so izjemno nevarno žarišče. Še vedno imajo odprte meje z državami, ki so na rdečem seznamu, kar je zaskrbljujoče. “Pozivam Slovence, ki se nameravajo odpraviti na Hrvaško naj dobro premislijo. Če se vseeno odpravite, se izogibajte javnim zbiranjem, krajem z dosti okuženimi in nočnim klubom. Po povratku domov spremljajte svoje stanje, izogibajte se stikom in v službo pojdite le, če ste popolnoma zdravi.” je še povedal.

 Kacin: “Če se bo število okužb še naprej povečevalo, bo treba zbiranja omejiti na deset ljudi.”

Dodaja še, da bo takoj, ko bo ocenjeno, da so stvari šle predaleč, o tem odločala vlada. Verjamejo, da bo Hrvaška, zdaj ko so volitve mimo zaostrila nekatere ukrepe. Stanje je hujše kot pri nas. Mora se preprečiti širitev virusa iz jugovzhodne Evrope. “Vsem, ki so trenutno na Hrvaškem ni potrebo danes nemudoma zapustiti Hrvaške, ampak je treba biti previden. Ni dobro potovati po celotni Hrvaški.” še dodaja.

Na vladi so včeraj povedali, da bodo domove za starejše in zapore razglasili za ogroženo območje. Odbor DZ za delo je potrdil tudi predlog zakona o interventnih ukrepih za pripravo za drugi val. Ta daje podlago za uvedbo aplikacije za sledenje stikov z okuženimi. Ta bo prostovoljna, obvezna pa le za tiste v karanteni in potrejno pozitivne.