Vlada bo z ustanovitvijo strateškega sveta za debirokratizacijo pospešila tudi ključne državne projekte. “Več kot 20.000 predpisov je enostavno preveč,” je ob tem objavil premier Janša

Vlada se je na zadnji seji na Brdu seznanila z informacijo o ustanovitvi in imenovanju strateškega sveta za debirokratizacijo na davčnem, gospodarskem in okoljskem področju. Premier Janez Janša je na Twitterju sporočil, da ga bo vodil Ivan Simič, sicer nekdanji direktor slovenske in srbske davčne uprave.”Ustanovljen je strateški svet za debirokratizacijo, ki ga vodi Ivan Simič. Več kot 20.000 predpisov je enostavno preveč,” je objavil Janša.

Simič je bil med drugim od začetka leta 2006 pa do julija 2008 generalni direktor davčne uprave. Od avgusta 2012 je bil pol letal posebni svetovalec finančnega ministra Srbije, od februarja 2013 do konca leta 2013 pa direktor srbske davčne uprave. Bil je tudi predsednik Nogometne zveze Slovenije (2009, 2010).

Debirokratizacija prednostna naloga več ministrov

Že sredi marca je ob oblikovanju nove vlade nekaj ministrov izpostavilo debirokratizacijo kot prednostno nalogo.

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik je 11. marca kot kandidat pred pristojnim odborom državnega zbora med svojimi nalogami izpostavil tudi področje digitalizacije, s katerim je povezana tudi debirokratizacija. Slednjo je dan pozneje izpostavil tudi gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

Minister za okolje in prostor Andrej Vizjak pa je 14. marca ob prevzemu poslov od Simona Zajca, sedaj državnega sekretarja na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, spomnil na svoje tri ključne prioritete. Med njimi je bila poleg reševanja problema z nakopičenimi odpadki in pospešitve ključnih državnih projektov tudi debirokratizacija.