Konec meseca se izteče rok za doplačilo dohodnine za tiste davčne zavezance, ki so informativne izračune dohodnine prejeli z datumom odpreme 30. junij in imajo doplačilo dohodnine. Zavezancem, ki so v roku, do konca julija, zoper informativni izračun vložili ugovor, zneska ni treba poravnati, saj ugovor zadrži izvršitev, je danes sporočil Furs.

Finančna uprava RS (Furs) je pri tem spomnila, da je mogoče odmerjeni davek poravnati v več obrokih. Najenostavnejši in najhitrejši način je plačilo na tri obroke, je zapisala in dodala, da v primeru vložitve obrazca ni treba predložiti nobenih dokazil o dohodkih, prihrankih in premoženju zavezanca in njegovih družinskih članov. Roka za vložitev obrazca ni, finančna uprava pa priporoča, da ga zavezanec vloži čim prej.

Furs je letos zaradi ukrepov ob epidemiji covida-19 informativne izračune dohodnine izjemoma pripravil v treh paketih. Prvega je na pošto odpremil konec marca, drugega konec maja, zadnjega pa konec junija. V slednjem so bili predvsem izračuni za samostojne podjetnike.

V prvem svežnju so običajno predvsem tisti zavezanci, ki ne uveljavljajo vzdrževanih družinskih članov, ne dosegajo dohodkov iz dejavnosti ali nimajo katastrskega dohodka. V drugem svežnju sledijo še vsi preostali, letos pa je zaradi ukrepov za zajezitev širjenja okužbe z novim koronavirusom izjemoma predviden še tretji sveženj.

V treh paketih skupaj poslanih slabi 1,55 milijona izračunov

Prvi paket interventnih zakonov za pomoč gospodarstvu zaradi epidemije je namreč zamaknil rok za oddajo obračuna akontacije dohodnine in dohodnine od dohodka iz dejavnosti za leto 2019. Namesto do 31. marca so lahko samostojni podjetniki obračune oddali do 31. maja, posledično je finančna uprava za te zavezance dva meseca pozneje kot običajno razpolagala s potrebnimi podatki za pripravo informativnih izračunov. V tretjem paketu so bili tako informativni izračuni predvsem za tiste samostojne podjetnike, ki ugotavljajo davčno osnovo glede na dejanske stroške.

Furs je v treh paketih skupaj poslala nekaj manj kot 1,555 milijona informativnih izračunov dohodnine, in sicer okoli 800.000 v prvem, okoli 687.000 v drugem in okoli 69.000 v tretjem paketu.

Konec avgusta se izteče tudi rok za vložitev napovedi za odmero dohodnine. To morajo storiti zavezanci, ki informativnega izračuna niso prejeli, in sicer ker Furs morda zanje od izplačevalcev dohodkov ni prejel podatkov. Napoved morajo vložiti v pisni obliki na finančnem uradu, v katerem so vpisani v davčni register, ali pa elektronsko prek portala eDavki oz. mobilne aplikacije eDavki.