Lani je bivši premier Marjan Šarec skušal uveljaviti novo spremembo zakona, ki bi za združevanja vardistov predvidevala višje denarne kazni. A kot kaže, je zakon padel v vodo, podpore ni dobil ne v koaliciji, ne v opoziciji.

Prejšnja vlada Marjana Šarca je vseskozi obsojala ustanavljanje vaških straž, s pojasnilom, da gre za ščuvanje k nasilni spremembi ustavne ureditve. Za vse vardiste so lani pripravili spremembe zakona, ki za tovrstno ravnanje zahteva tudi denarno kazen. 1500 evrov bi tako plačal vsak vardist, ki skuša varovati državno mejo, pri tem pa moti delo policije. Kazni so predvidevali tudi za nošenje imitacije orožja in uniform. A kot kaže, so Šarčevem zakonu precej nenaklonjeni poslanci, kot češ da je zakon podvržen zlorabi. Ker so poslanci prepričani, da je zastavljena kazen obstoječega zakona povsem primerna, Šarčeve spremembe zakona ne bodo podprli.

Štajerska in Krajnska Varda sicer ob mejah patruljirata tudi v času novega koronavirusa, a v majhnem številu. Kot kaže, pa bodo s poletjem, ko bodo ukrepi zaradi covid-19 umaknjeni, pričeli ponovno izvajati večdnevne dejavnosti ob celotni državni meji. 

Štajerska in Krajnska VARDA med sprehodi ob meji. Na meji delujemo že dobrega pol leta. Od dnevnih pohodov ob meji v…

Gepostet von Slovenska VARDA – civilna iniciativa am Sonntag, 19. April 2020

Nasprotniki spremembe zakona tako v koaliciji kot opoziciji

Nasprotniki novele zakona pa so taki v koaliciji kot opoziciji. Poslanec Zvone Černač iz SDS je tako dejal, da so pravi sovražnik sami nelegalni prehodi meje in ne vardisti, ki jo skušajo zavarovati. Tudi v Levici so prepričani, da obstoječ zakon že vsebuje primerne kazni za vardiste.