Poslanska skupina SDS je v postopek DZ vložila predlog zakona o obveznem testiranju funkcionarjev na prepovedane droge.

Avtor fotografije: Barbara Žejavac

Poslanska skupina SDS je v postopek DZ vložila predlog zakona o obveznem testiranju funkcionarjev na prepovedane droge. Predlog je prišel tik po tistem, ko je v javnosti zaokrožil posnetek, na katerem je v središču skupine mladih prisotna droga. Na posnetku je viden poslanec Andrej Čuš, ki uživanje drog zanika, identiteta drugih pa je zakrita.

Posnetek nastal leta 2011

Nepovezani poslanec Andrej Čuš, sicer nekdanji poslanec SDS, na omenjenem posnetku sicer droge ne uživa. Posnetek je komentiral v javnosti in predstavil, kot je navedel na Twitterju, svojo “plat zgodbe poskusa politične likvidacije s strani Janeza Janše”. Čuš je danes za STA ponovil, da je posnetek nastal konec leta 2011, po delovnem posvetu in seji podmladka SDS, ki ga je tedaj vodil.

Po njegovih besedah so se po posvetu zabavali na Bledu, ob vrnitvi v center, kjer so prenočevali, pa je v eni sobi zaslišal razbijanje. Ob vstopu je bil priča dogajanju, kot je razvidno na posnetku. Mladino je opozoril ter pozval, naj prenehajo, z dogajanjem pa da je seznanil vodstvo stranke. Po Čuševih besedah je oseba, ki je snemala, zatrdila, da je posnetek zbrisala.

Vprašanje časa 

A ga je, kot pravi, čez leto dni prejel na svoj mobilni telefon, posredoval pa ga je tudi predsedniku stranke Janši ter tedanji generalni sekretarki Anji Bah Žibert. Pred tem, ko je Čuš januarja 2013 prevzel poslanski mandat od Branka Mariniča, pa ga je Bah Žibertova posvarila, da je vprašanje časa, kdaj bo posnetek prišel v javnost, če bo prevzel funkcijo, je zatrdil Čuš.

Dodal je še, da v skladu z navodili generalne sekretarke dogodka tudi ni prijavil policiji. Danes sicer obžaluje, da tega ni storil že ob samem razkritju dogajanja. A kot pojasnjuje, je bil star 21 let, zmeden in v strahu.

Na Generalni policijski upravi so sicer danes za STA pojasnili, da bo policija omenjeni primer preverila, če so podani razlogi za sum, da je bilo storjeno katerokoli uradno pregonljivo kaznivo dejanje. “Če bodo razlogi za sum potrjeni, potem bomo ukrepali v skladu z zakonskimi pooblastili in o vseh ugotovitvah obvestili državno tožilstvo,” so napovedali.

Osebe na posnetku še člani stranke

Čuš sicer poudarja, da je v času nastanka posnetka treniral judo in bil podvržen stalnemu testiranju na droge. V četrtek je pozval k testiranju poslansko skupino SDS, stranko pa k razkritju identitete drugih prisotnih na posnetku. Ti so po Čuševih navedbah še vedno člani stranke, razen oseba, ki je najbližje drogam na mizi, ki da je morala zaradi posnetka že tedaj izstopiti iz SDS.

V SDS konkretno ne odgovarjajo, ali so posnetek od Čuša res prejeli. Je pa Janša na Twitterju navedel, da Čuš “glede mamilarskega posnetka debelo laže. Vprašanje je zgolj ali to počne v treznem ali opitem stanju”. Tudi Bah Žibertova je na družbenem omrežju zapisala, da se Čuš vse bolj zapleta, da manipulira in zavaja. “Očitno ima res velik problem. Na ta način svojih težav ne bo rešil,” je navedla.

V SDM, podmladku SDS, so ocenili, da Čuš s preusmerjanjem pozornosti nanje zgolj rešuje svojo glavo. Zagotavljajo namreč, da se uživanje prepovedanih drog ni dogajalno na nobenem delovnem vikendu SDM. Kot so navedli v sporočilu za javnost, se zavedajo težave drog med mladimi in si bodo prizadevali sooblikovati pogoje v državi, ki mladih ne bodo silili v zatekanje k drogam, temveč jim bodo omogočili kakovostno in produktivno mladost.

Vedenje ali politiki jemljejo droge je v javnem interesu

V poslanski skupini SDS pa so neposredno po javnem pregovarjanju s svojim nekdanjim poslancem v parlamentarni postopek vložili predlog zakona za obvezno testiranje funkcionarjev na prepovedane droge. Takšen zakon so predlagali sicer že leta 2011. Menijo namreč, kot so navedli v današnjem sporočilu za javnost, da je sprejem tega zakona neizogiben zaradi odgovorne politike in preglednosti delovanja javnih funkcionarjev ter odgovornosti do državljank in državljanov.

Cilj predlaganega zakona je v javnem interesu zagotavljanja transparentnosti delovanja funkcionarjev ter preventivno delovanje na področju prepovedanih drog in posledično s povezanostjo z njihovim prometom ter koruptivnih ravnanj. V javnem interesu je vedenje, ali slovenski politiki pri vodenju politike jemljejo prepovedane droge, so navedli.

Testiranje enkrat letno

Namen predlaganega zakona je urediti obveznost testiranja za funkcionarke in funkcionarje na prisotnost prepovedanih drog v organizmu, organizacijo, postopek testiranja in objavo poročila o ugotovitvah testiranja. Funkcionarji po tem zakonu so poslanci državnega zbora, predsednik republike, predsednik vlade, ministri in državni sekretarji.

Z zakonom se tudi določa, da se mora vsak funkcionar enkrat v koledarskem letu svojega mandata udeležiti testiranja na prisotnost prepovedanih drog v organizmu.

STA