EIHA poudarja, da bodo ta nedavno spremenjena pravila onesposobila delovanje majhnih in srednje velikih podjetij, katera pa danes predstavljajo večino na evropskem trgu.

Evropsko združenje za industrijsko konopljo (EIHA) je julija letos izdalo poziv, s katerim želi aktivirati svoje članstvo v upanju, da bi ti nastopili proti trgovinskim skupinam in lobijem, ki si prizadevajo, da bi bili CBD in ekstrakti iz konopljinih cvetov in listov podvrženi obremenjujočim omejitvam Evropske unije, sprejetim januarja letos.

“Te omejitve imajo zelo negativen vpliv na našo panogo, posebej na sektorja, ki se ukvarjata s CBD-jem in prehrano”, je zapisala EIHA v svojem pozivu, ki so ga v tem tednu razdelili med skoraj 300 članov, med katerimi je tudi zadruga KonopKo.

Dediščina prehrane iz konoplje

Namen kampanje je, da se konopljini ekstrakti, zlasti CBD, označijo kot evropska prehranska dediščina in se zato kot takšni ne bi obravnavali po smernicah za nova živila (Novel food catalogue). Živila, narejena iz konopljinih semen (npr. olja), tukaj ne pridejo v poštev, saj že zdaj ne spadajo med živila, ki bi spadala pod uredbo o novih živilih.

Ta katalog živil je v osnovi zasnovan kot varnostni mehanizem, s katerim naj bi se preverjala nova, genetsko ali sintetično pri/predelana živila, preden le-ta vstopijo na trg, obenem pa naj bi mehanizem zagotavljal in varoval delovanje enotnega trga.

Opozarjajo na spremenjena pravila

EIHA poudarja, da bodo ta nedavno spremenjena pravila onesposobila delovanje majhnih in srednje velikih podjetij, katera pa danes predstavljajo večino na evropskem trgu. S tem bi se izkazala odkrita naklonjenost korporativnim velikanom, ki si lahko privoščijo izjemno drage postopke avtorizacijskega režima kataloga novih živil.