Na današnji novinarski so sodelovali koordinator za covid bolniške postelje pri ministrstvu za zdravje Robert Carotta, Deana Potza z zdravstvenega inšpektorata, namestnik generalnega direktorja policije Tomaž Pečjak, psihologinja Andreja Poljanec ter vladni govorec Jelko Kacin.

Robert Carotta, koordinator za covid bolniške postelje je dejal: “Epidemiološka situacija v Sloveniji se ne umirja in ostaja napeta. K sreči se število hospitalizacij ne veča več. A trenutno je zdravstveni sistem obremenjen do konca.”

104 prekrškovnih sankcij v skupni vrednosti 56.400 evrov

Deana Potza je povedala, da so od 9. do 15. novembra inšpekcijski organi opravili 2.578 nadzorov povezanih z ukrepi. Izrečene so bile 104 prekrškovne sankcije v skupni vrednosti 56.400 evrov, poleg tega pa še 263 opozoril po Zakonu o prekrških in 120 upravnih ukrepov. 

Tržni inšpektorat je od 9. do 15.11. opravil nadzor pri 296 subjektih, od tega je bila 95x ugotovljena vsaj 1 kršitev. Skupaj je bilo izrečenih tudi več kot 120 opozoril. Izdani sta bili 2 upravni odločbi, s katerima je bilo prepovedano opravljanje dejavnosti.

V gostinstvu je bilo opravljenih je bilo 157 nadzorov, v trgovinah 197 nadzorov, pri drugih storitvenih dejavnostih pa 223 nadzorov. Na zunanjih javnih površinah je bilo opravljenih 712 nadzorov in izrečenih 72 prekrškovnih sankcij v vrednosti 27.200 evrov.

Zdravstveni inšpektorat je v obodobju od 9. do 15.11. v zvezi z #COVID19 izvede 1.503 nadzorov. Izrečenih je bilo 94 prekrškovnih sankcij po Zakonu o prekrških v skupni vrednosti 39.200 evrov, dodatno pa še 150 opozoril po ZP-1 in 8 upravnih ukrepov.

Ne gre za generalno prepoved konzumiranja hrane in pijače na javnih mestih

Pojasnila je, da se prepoved konzumiranja hrane in pijače na javnih mestih veže na prevzeto hrano in pijačo na prevzemnih mestih in ne velja za generalno prepoved konzumiranja hrane in pijače na javnih mestih.

Spoštovanje ukrepov se po njenem mnenju izboljšuje, saj je bilo v preteklem tednu izrečenih še manj ukrepov kot v dveh tednih prej. Problem ostajajo gostinski vrtovi, na katerih se posamezniki zadržujejo po opravljenem osebnem prevzemu hrane in pijače.