4°C

Poskrbite za varno vožnjo svojega psa, kazen za nepravilno vožnjo znaša 40 evrov

14.01.2018 ob 13:34 14.01.2018 ob 14:12
Na Avto-moto zvezi Slovenije (AMZS) opozarjajo na pasti nevarnega oz. neustreznega prevoza psov. Vsem voznikom, ki prevažajo pse v svojih avtomobilih, svetujejo uporabo boksov za prevoz psa ali oprsnice. Globa za nepravilen prevoz domačih živali znaša 40 evrov. Lani so jih policisti izrekli nekaj več kot 300.

Kot je povedal predstavnik Kinološke zveze Slovenije Marko Bručan, je bilo v Sloveniji konec leta 2017 registriranih 230.000 psov, mnogi med njimi pa so bolj ali manj redni družinski sopotniki v osebnih avtomobilih.

Dejal je tudi, da lastniki psov dajejo premalo poudarka varnemu prevozu svojih ljubljenčkov. Podobna opažanja so tudi policije, ki navaja, da marsikateri lastnik psov ne ve, na kakšen način naj poskrbi, da bo psa vozil varno, predvsem pa se ne zaveda, kakšne posledice lahko nastanejo zaradi neustreznega prevoza.

Pri prometni nesreči lahko pes poškoduje sebe, voznika ali druge potnike, če ni pripet

Policisti se z živalmi v prometu srečujejo na več področjih. Eno je področje prometnih prekrškov. Lastniki vozijo pse na zadnjih sedežih, na polici, v prtljažniku, med sopotnikovimi nogami, večkrat tudi vidimo, da psi molijo glavo skozi okno. Vse to je po oceni policije zelo nevarno, saj pes v primeru prometne nesreče, če ni pripet ali v boksu, nenadzorovano leti po avtomobilu ali celo poleti iz vozila, pri čemer lahko poškoduje sebe, voznika in druge potnike.

Da bo vožnja s psi še bolj varna, pa inštruktor varne vožnje na AMZS Janez Marolt svetuje defenzivno vožnjo. Pri takšni vožnji se je treba izogibati nenadnemu zaviranju in grobim pospeševanjem. Povečati je treba varnostno razdaljo, saj bomo le na ta način imeli dovolj časa, da se varno ustavimo oz. več možnosti, da rešimo morebitno kritično situacijo brez sunkovitih manevrov, kar je pri prevozu živali bistvenega pomena.

Svetujejo uporabo boksov ali oprsnic

Transportni boks za psa v vozilu ni zaželen zgolj zaradi varnosti, temveč tudi z vidika udobja in dobrega počutja psa. Pes se namreč v boksu počuti dosti bolje, se umiri in običajno med vožnjo spi, saj se v takšnem primeru ne obremenjuje z okolico.

Poleg boksa je pravilen način prevoza psa tudi s pomočjo oprsnice, ki jo lahko pritrdimo na eno od čvrstih točk v avtu. Na tržišču je na voljo oprsnica z enostavnim karabinskim pripenjanjem na avtomobilski varnostni pas na zadnji klopi. Ta psu omogoča več gibanja, a ga ne zadrži na enem, najvarnejšem mestu, druga možnost pa je oprsnica z dvojnim pripenjanjem, ki jo pripnemo na ključavnici varnostnih pasov levo in desno od psa. Takšna oprsnica oprime psa na obeh straneh in ga zadržuje na enem mestu.

Pred daljšim potovanjem z avtom dobro poskrbite za svoje ljubljenčke

Ko se lastniki psa odločijo, da ga bodo vzeli s sabo v avto, še zlasti pa takrat, ko se pes skupaj z njimi odpravi na daljšo pot, se morajo na takšno pot ustrezno pripraviti. “Psu pred potjo ne dajemo hrane. Poskrbeti moramo za dovolj veliko količine vode. Pozorni moramo biti na temperaturo: psa ne smemo puščati v avtu – ne na vročini, pri čemer je lahko, če je avto parkiran na soncu, preveč že 15 stopinj Celzija, niti na mrazu, saj je lahko to za psa zelo nevarno. Psa opazujmo. Če ugotovimo, da je v boksu nemiren oziroma kaže kakršne koli znake nelagodja, se ustavimo. Četudi je psu udobno, priporočamo postanke na dve uri – psa spustimo, da se malo sprehodi, in mu ponudimo vodo, na ta način ga sprostimo, da bomo lahko potem nemoteno nadaljevali pot,” je dejal Bručan.

Morda vas zanima tudi?

Top tedna

Ali ste bili v ponedeljek na Jezdarski cesti?

V ponedeljek zjutraj je bil pri Fakulteti za zdravstvene vede na delu nepridiprav, ste ga videli?

Nova stavka učiteljev: »Naj vsak mesec jemljem dopust? Ne.«

Starše iz Maribora smo povprašali kaj menijo o stavki, ki je ponovno napovedana. V njej bo po napo...

FOTO: Parkiranje na Kardeljevi nočna mora stanovalcev, redarji ne počivajo

Zaradi pomanjkanja parkirnih prostorov so stanovalci Kardeljeve prisiljeni parkirati svoja vozila na...

Najbolj brano

S prevozi želel v Ljubljano, na železniški pa so ga pričakali policisti

V Ljubljani ga je čakal sestanek, namesto tega je imel opraviti s policisti.

FOTO in VIDEO: Ribičijo je zajel požar, več gasilcev na delu

V poznih večernih urah so ognjeni zublji zajeli Ribičijo.

FOTO: To je ostalo od znanega mariborskega lokala

Po dosedanjih informacijah je škode za okoli pol milijona evrov.

Zadnje novice

FOTO in VIDEO: Danes v Mariboru odmevali bobni in dobra glasba

V sredo prihodnji teden se bomo prepustili navdihu, se prelevili v pesnike, namesto z evri pa bomo n...

Dobra novica za gasilce, objavljen razpis za sofinanciranje gasilske opreme

Ministrstvo za obrambo je v današnjem uradnem listu objavilo razpis za sofinanciranje gasilske zaš...

POZOR: Arso izdal opozorilo za ta vikend

Padavine, ki so zajele državo in se bodo nadaljevale tudi v soboto, bodo prinesle naraščanja neka...