Kot mi uživamo čebelji med, cvetni prah in propolis, je prav, da čebelam v zameno za vse te zdravilne učinkovine tudi pomagamo. Na svoj vrt ali balkon lahko posadimo številne medovite rastline.

Ministrstvo za kmetijstvo naproša: “Skrbimo za čebele, posadimo medovite rastline.” 

Spomladi, ko ozelenjujemo svoje vrtove, balkone in okolico svojega doma, pa lahko poskrbimo tudi za čebele. Katere rastline naj zasadimo, da bodo med cvetenjem kakovostna paša za čebele? Čebelarjenje je delo za izurjene čebelarje, mi pa poglejmo, kaj lahko za ohranitev čebel naredimo sami.

Vsak lahko pripomore skrbi za čebele s sajenjem in setvijo medovitih rastlin

Ko razmišljamo o ozelenitvi svojega balkona ali cvetličnega vrta, okolice hiše ali parka v stanovanjskem naselju, v svoj načrt vključimo tudi medovite, predvsem avtohtone rastline, ki predstavljajo dodaten vir medičine in cvetnega prahu za čebele, čmrlje, metulje in ostale opraševalce.

Te rastline so medovite, posadimo si jih lahko vsi

V naši domovini je rastlinski svet zelo bogat in ponuja res veliko izbiro različnih rastlin, s katerimi lahko skrbimo za čebele in izboljšanje čebelje paše. Tudi okrasne rastline so lahko koristne.

Na vrtu, na primer, lahko združimo prijetno s koristnim: lep pogled in koristi; ne le za nas same, ampak tudi za čebele. Sejemo ali sadimo lahko več zdravilnih dišavnic, kot so meta, žajbelj, sivka, šetraj, materina dušica ali pa izbirajmo med okrasnimi rastlinami. Pri tem bodimo pozorni, da sejemo domače, avtohtone rastline.

Po medovitosti rastline so na spletni strani Čebelarske zveze oceno odlično dodelili baziliki, kozmeji ali metuljčkom, kobulastemu greniku, limonskemu ožepu, limonski monardi, faceliji, beli gorjušici in mehiški sončnici.

Te rastline lahko posadimo na svoj balkon

Če ozelenjujete svoj balkon, lahko poleg naštetih dišavnic in začimbnic v cvetlična korita in lončke sadimo vse vrste tudi najrazličnejše cvetje. Naštejmo jih le nekaj: nizka sončnica, limonski ožep, poletna astra, okrasna facelija, ameriški slamnik, dišeči grah, kapucinka, limonska monarda, mehiška cinija, boreč, zlati šeboj, dalija, kana, verbena, ognjič, kozmeja in seveda še številne druge.

Javne površine bodo s svojo barvitostjo popestrile različne cvetice. Že zgodaj pomladi trobentice in zvončki ter teloh ali žafran; kasneje pa sončnice, ajda, facelija, oljna ogrščica in druge. Tudi grmovnice in drevesa predstavljajo dobro čebeljo pašo, zato so dobrodošle leske, vrbe, divja češnja, vse sadno drevje bi lahko naštevali.

Čebele privabljajo tudi okrasne rastline

Precej je tudi rastlin, ki jih gojimo kot okrasne in so prav tako koristne za čebele. S sajenjem avtohtonih in okrasnih cvetočih rastlin lahko precej pripomoremo k ohranitvi čebel. Na svoje vrtove sadimo medovite trajnice kot so spominčica, skalni grobeljnik, avbrecija, zvončnica, nageljčki, plamenka, grenik, jesenska astra, rudbekija, orlica, srčki, potonika, plahtica, ivanjščica, lilija, maslenica, ostrožnik, rman, jetičnik, jesenska anemona, kamnokreč, šmarnica, krvomočnica, hosta, hermelika, homuljica, jeglič, netresk in številne druge.

Tudi na njivah lahko poskrbimo za dobro čebeljo pašo in priporočamo vam, da se za najboljši nasvet pri večjih površinah obrnete bodisi na najbližje čebelarsko društvo ali Čebelarsko zvezo Slovenije.

Celoten seznam medovitih rastlin najdete na tej povezavi.

Čebelarjenje je zahtevna dejavnost

Svetovalci pri Čebelarski zvezi pojasnjujejo, da je čebelarstvo zahtevna dejavnost, »vendar pa lahko za čebele prav vsak od nas poskrbi z izbiro rastlin, s katerimi obogati svoj balkon ali vrt«. Laično čebelarjenje pri Čebelarski zvezi odsvetujejo. Preden se lotite čebelarjenja, se dobro podučite. Obrnite se na najbližje čebelarsko društvo, tam vam bodo najbolje posvetovali s strokovnjaki, vendar pa lahko že danes naredimo prvi korak k ohranitvi čebel tako, da začnemo z vzgajati medovite rastline.

Velik pomen čebel

Čebele v veliki meri pripomorejo k ohranjanju naravnega ravnovesja. Pomembno vlogo imajo v poljedelstvu, saj z opraševanjem samoniklih in gojenih rastlin daleč največ prispevajo k pridelavi hrane. Mednarodni strokovnjaki opraševanju pripisujejo deset do celo dvajsetkrat večji gospodarski pomen, kot za pridelavi čebeljih pridelkov. Kot pravi  dr. Peter Kozmus iz Čebelarske zveze Slovenije nam »čebele in ostali opraševalci zagotavljajo tretjino hrane in na ta način bistveno prispevajo k prehranski varnosti, raznolikosti prehrane, zadostnosti vitaminov in kakovosti. Globalna vrednost opraševanja je ocenjena na 235 do 570 milijard dolarjev«.
Čebele pa niso le pomembne opraševalke v poljedelstvu, saj se njihovemu opraševanju lahko zahvalimo za izjemno biotsko raznovrstnost v naši državi.