Številne zabave, ki smo jim priča v tem mesecu, se lahko končajo s prometno nesrečo ali celo tragično.

Slika je simbolična

December je mesec, ki mnogim prinaša veliko veselja, žal pa je na cestah zaradi večjih količin alkohola tudi veliko neodgovornost voznikov. Da se zabave ne bi končale tragično, opozarja Policija vse udeležence v prometu, da nikar naj ne sedejo za volan, če so pred tem uživali alkohol ali druge psihoaktivne snovi.

»Vožnja pod vplivom alkohola lahko tebi ali nekomu drugemu za vedno spremeni življenje in ima lahko tragične posledice, o katerih je vredno razmisliti preden se zgodijo,« so zapisali na socialnem omrežju.

Razmisli prej in se trezno odloči

Udeležencem v prometu so predstavili štiri tragične stvari, ki se jim lahko zgodijo. Najmanj tragična stvar je, navajajo, da se pijan usedeš za volan, se odpelješ in srečno, brez posledic, prispeš na cilj. »Tragedija je že, da si šel/šla pijan/a za volan in da boš verjetno to ponovil/a. Srečo pa imaš, da nisi bil udeležen/a v kakšni kritični situaciji, ki zahteva hitro reakcijo in zbranost. A sreča je opoteča in ‘sreče’ hitro lahko zmanjka,« so pojasnili.

Kot drugi, sicer manj tragično stvar, ki lahko doleti voznika je, dodajajo, da te ustavijo policisti in napihaš, plačaš kazen ter prejmeš kazenske točke ali celo izgubiš izpit.

»Bolj tragična stvar je, da povzročiš prometno nesrečo pod vplivom alkohola in pri tem ni nihče poškodovan, nastane ‘le’ materialna škoda in polno težav povezanih s tem za vse udeležence, ponavadi pa se takim situacijam pridružijo še sankcije policistov,« žugajo voznikom in zaključujejo s resnično tragično stvarjo: »Lahko si udeležen/a v prometni nesreči pod vplivom alkohola in se nekdo telesno poškoduje ali celo umre v nesreči. To odgovornost pa nosiš s seboj celo življenje. Taki dogodki, zaradi svoje tragičnosti, ne ostanejo skriti niti pred očmi javnosti.«

Razmisli prej in se trezno odloči. V decembru, policisti izvajajo poostren nadzor vožnje pod vplivom alkohola. Varno vožnjo!