Spomin na 27. junij 1991, ko so se policisti v osamosvojitveni vojni na mejnem prehodu Holmec spopadli z JLA.

FOTO: policija.si

Slovenska policija danes obeležuje svoj dan, kot spomin na 27. junij 1991, ko so se policisti v osamosvojitveni vojni na mejnem prehodu Holmec spopadli z Jugoslovansko ljudsko armado (JLA). Osrednja slovesnost bo na Policijski akademiji v Tacnu, kjer bosta zbrane nagovorila minister za notranje zadeve Boštjan Poklukar in generalna direktorica policije Tatjana Bobnar.

Najzaslužnejšim najvišja priznanja policije

Omenjena bosta na tamkajšnji slovesnosti nekaterim najzaslužnejšim posameznikom podelila tudi najvišja priznanja policije. Še pred tem bo delegacija ministrstva za notranje zadeve, policije in Združenja Sever položila cvetje k spominskima obeležjema v Parku spomina Tacen, nato pa še k pomniku padlim v vojni za Slovenijo na Žalah.

V osamosvojitveni vojni padlo šest policistov

Policija 27. junij kot svoj dan obeležuje v spomin na enega od bolj intenzivnih in znamenitih spopadov z agresorsko JLA v času osamosvojitvene vojne. Pri tem sta padla policista Željko Ernoić in Bojan Štumberger. Skupno je sicer za uresničitev cilja samostojne države v osamosvojitveni vojni padlo šest policistov, 14 pa jih je bilo hudo ranjenih.

Slovenija ena najvarnejših evropskih držav

Generalna direktorica Bobnarjeva je za STA pred dnevom policije zapisala, da je Slovenija tudi po zaslugi požrtvovalnega dela policistk in policistov ena najvarnejših evropskih držav. Opozorila pa je, da so policistke in policisti čedalje bolj obremenjeni, zlasti zaradi pomanjkanja kadra. Zato načrtujejo ustreznejši karierni sistem, ki naj bi omilil te težave, aktivno kadrovsko politiko in aktivno promocijo poklica.