Podpora vladi Janeza Janše je prvič v njenem mandatu padla pod 40 odstotkov, kaže javnomnenjska raziskava, ki jo je za POP TV izvedla Mediana. Med strankami vodi SDS, sledijo SD s precej višjo podporo kot junija, Levica in LMŠ, ki je zdrsnila na četrto mesto. Na vrhu lestvice najbolj priljubljenih politikov ostaja predsednik Pahor.

FOTO: SDS

Delež tistih, ki podpirajo delo vlade, julija znaša 39,4 odstotka. S tem je podpora vladi prvič v tem mandatu padla pod 40 odstotkov, je poročal POP TV. Dela vlade ne podpira 50,4 odstotka vprašanih, medtem ko je 10,2 odstotka anketiranih neopredeljenih.

Delo državnega zbora podpira 31,4 odstotka vprašanih, ne podpira pa ga 51,5 odstotka vprašanih, 17,2 odstotka anketirancev je bilo neopredeljenih.

Med strankami še naprej vodi največja koalicijska stranka SDS, ki bi jo volilo 17,4 odstotka vprašanih. Stranka je tako zabeležila rahlo rast podpore, saj jo je junija podpiralo 16,8 odstotka. Največjo rast podpore je sicer zabeležila SD, ki bi jo volilo 12,3 odstotka anketirancev (junija 8,3 odstotka). SD je tako s četrtega mesta poskočila tik pod vrh, na drugo mesto.

Levica gor, LMŠ dol

Manjšo rast podpore je zabeležila Levica, ki še naprej ostaja na tretjem mestu. Volilo bi jo 9,3 odstotka vprašanih, medtem ko je bila junija njena podpora 8,9-odstotna. Do zdaj vodilna opozicijska stranka LMŠ pa je z drugega zdrsnila na četrto mesto. Podpora ji je z 10,3 odstotka padla na 8,1 odstotka. Za njo se na lestvici nahaja NSi, ki bi jo volilo 3,8 odstotka, kar je eno odstotno točko manj kot junija.

V spodnjem delu lestvice so še SAB z 2,4-odstotno podporo (1,8 odstotka), SLS z 2,3 odstotka podpore (dva odstotka), DeSUS z 2,3 odstotka (4,5 odstotka) in SNS z 2,1-odstotno podporo (3,7). Sledijo še Piratska stranka z 1,5-odstotno podporo (1,6 odstotka), Zeleni Slovenije z 1,4-odstotno podporo (en odstotek) in Dobra država z 1,3-odstotno podporo (0,6 odstotka). Na 13. mestu je še koalicijska stranka SMC, ki ji je podpora z 1,1 odstotka zdrsnila na 0,4 odstotka, še kaže anketa.

Skoraj vsak peti oz. 19,1 odstotka vprašanih ne ve, koga bi volil, 11,3 odstotka ne bi volilo nikogar, štiri odstotke vprašanih pa ni želelo odgovoriti na vprašanje.

Pahor ostaja prvi

Na vrhu lestvice najbolj priljubljenih slovenskih politikov ostaja predsednik republike Borut Pahor. Na drugem mestu je ponovno minister za zdravje Tomaž Gantar, tretje mesto pripada evropski poslanki iz NSi Ljudmili Novak, poroča POP TV.

Na četrtem mestu je evropski komisar za krizno upravljanje iz Slovenije Janez Lenarčič, sledi evropska poslanka in predsedujoča SD Tanja Fajon. S tretjega na šesto mesto je padla kmetijska ministrica in predsednica DeSUS Aleksandra Pivec. Med deset najbolj priljubljenih politikov so se uvrstili še predsednik NSi in obrambni minister Matej Tonin, nekdanji premier in predsednik LMŠ Marjan Šarec in zunanji minister Anže Logar. Premier Janez Janša je zasedel 13. mesto, lestvico pa zaključuje predsednik SMC in gospodarski minister Zdravko Počivalšek.

Anketo je Inštitut Mediana izvedel na vzorcu 717 vprašanih.