Civilna iniciativa za vrnitev otrok in dijakov v šole poziva vlado, naj najkasneje 1. junija odpre šole za vse otroke in dijake ter omogoči nadaljevanje pouka, kot je potekal pred epidemijo.

Za začetek prihodnjega tedna je predvideno vnovično odprtje vrtcev ter za nekatere učence tudi osnovnih, srednjih in glasbenih šol. V ustanovah so v petek prejeli okrožnico z navodili pristojnega ministrstva, ki vključuje tudi priporočila Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) in Zavoda RS za šolstvo. V njej je navedeno, kako naj se oblikujejo skupine, kdo in kdaj naj nosi masko ter kakšnih ukrepov naj se v vrtcih in šolah držijo, kar je naletelo na številne kritike.

V minulih dneh je tako stekla peticija, ki jo je do nedelje podpisalo čez 5000 ljudi. Gre za poziv vladi, da najkasneje 1. junija odpre šole za vse otroke in dijake ter omogoči nadaljevanje pouka, kot je potekal pred epidemijo. Odločitev Vlade, da se v tem šolskem letu v šole vrnejo le vrtčevski otroci, učenci 1. triade in devetošolci, je namreč po besedah Civilne iniciative za vrnitev otrok in dijakov v šole, ki so pripravili peticijo, pretirana in nesmiselna.

Otroci potrebujejo druženje, ukrep ni sorazmeren

Šolanje na daljavo je obenem po njihovem prepričanju povsem solidna kratkoročna rešitev za mesec ali dva, na dolgi rok pa nikakor ne more nadomestiti pouka v učilnicah. “Ustvarja globoke razlike med učenci, ki imajo doma vse možnosti za delo in podporo staršev, ter številnimi učenci, ki doma doživljajo nasilje, brezbrižnost staršev in nemogoče pogoje za normalno učenje. Otroci potrebujejo druženje, razlago in pomoč učiteljev v živo, socialno okolje, ki ga zagotavlja šola, ter vse dodatne dejavnosti, ki jih tam obiskujejo,” še izpostavljajo.

Prav tako je ta ukrep po mnenju mnogih nesmiseln v smislu zaščite pred širjenjem virusa. “Otroke je nemogoče izolirati tako, da se virus med njimi ne bi širil, zato deljenje na manjše skupine in onemogočanje stikov med sošolci ne bo imelo nikakršnega pozitivnega učinka, ravno nasprotno. Ukrep ni sorazmeren z drugimi ukrepi – odpiranjem cerkva, gostinskih lokalov itd, kjer je možnost prenosa okužb enaka, če ne celo višja kot v šolah, predvsem pa so ji rizične skupine bolj izpostavljene,” še dodajajo.

Vlado zato pozivajo, naj najkasneje 1. junija odpre šole za vse otroke in dijake ter omogoči nadaljevanje pouka, kot je potekal pred epidemijo.Peticija s (trenutno) 5200 podpisi je bila dne 10. maja 2020 po elektronski pošti posredovana neposredno ministrici za šolstvo, Ministrstvu za šolstvo, Vladi RS, predsedniku države in opozicijskim strankam.