Statistika okužb, ki jih merimo v roku 14 dni, je še zmeraj pod 10 primerov okužbe na 100 tisoč ljudi, vendar se hitro povečuje, predvsem na račun visokih številk v zadnjih dveh dneh. V minulem tednu beležijo 33 importiranih okužb, od tega jih je kar 27 prišlo iz Hrvaške.

Kot je povedala epidemiologinja Marta Grgič Vitek iz Centra za nalezljive bolezni Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ), je bilo včeraj za koronavirus testiranih okoli 850 ljudi, potrjenih pa je bilo 29 primerov okužb.

“V osmih primerih je šlo za importirane primere, v treh za lokalno pridobljene okužbe, še tri okužbe so bile povezane z importiranimi okužbami, v šestih primerih vir okužbe ni bil znan, ostali pa so še v epidemiološki preiskavi.”

V osmih primerih je šlo za importirane primere, v treh za lokalno pridobljene okužbe, še tri okužbe so bile povezane z importiranimi okužbami, v šestih primerih vir okužbe ni bil znan, ostali pa so še v epidemiološki preiskavi,” je dodala.

Potrjeni primeri razpršeni po celotni Sloveniji

Okuženi so prihajali iz vse Slovenije, razen iz mursko-soboške regije. V Ljubljanski občini je bilo pet potrjenih primerov, v drugih občinah pa po eden ali dva. »Gre za mlajše osebe, 20 od 29 jih je bilo mlajših od 30 let, nekaj več je bilo moških,« je povedala epidemiologinja.