Planinska zveza Slovenija je s pomočjo finančnih sredstev Zavarovalnice Triglav opravila nujno potrebno obnovo planinske poti na Triglav z Luknje čez Plemenice, nekoč imenovana tudi Bambergova pot.

Pot na Triglav z Luknje čez Plemenice je zadnjo temeljito obnovo doživela pred četrt stoletja. Markacisti so zato opravili zares zahtevno delo, so izpostavili na Zavarovalnici Triglav. Na več kot treh četrtinah poti so zamenjali ali prenapeli jeklenice, porezali rušje ob poti, očistili traso zapadlega kamenja, odstranili skale, ki so zapirale pot zaradi podora naravne police, in na novo namestili 44 različnih vrst klinov.

»Pot čez Plamenice je varovana le na najtežjih delih. Tudi nezavarovani deli so ponekod tako zahtevni, da smo za markaciste, ki so prenašali težke tovore, pot začasno zavarovali s plezalnimi vrvmi. Vzpenjanje in še posebej spuščanje po takšnem svetu zahteva poleg fizičnih sposobnosti tudi veliko mero pozornosti,« je dejal predsednik PZS in vodja tehnične ekipe markacistov, ki so pot obnavljali, Jože Rovan. Po njegovih besedah jim je letos dodatne težave povzročalo tudi slabo vreme.

Pomagal tudi vojaški helikopter

A ekipi sedmih markacistov je kljub slabim vremenskim razmeram uspelo pot obnoviti še pred vrhuncem sezone v visokogorju. Ekipi je pri te pomagala tudi helikopterska enota slovenske vojske, ki je na delovišče pripeljala kar tono materiala in opreme. Trije markacisti Planinskega društva Ptuj, ki sicer skrbi za pot na Triglav z Luknje čez Plemenice, pa so poskrbeli za ustrezno označevanje poti z markacijami, so pojasnili na zavarovalnici.

Pot čez Plemenice izbrana za Naj planinsko pot

Pot na Triglav z Luknje čez Plemenice si je sredstva za obnovo prislužila z zmago v letošnjem izboru Naj planinska pot, ki so ga organizatorji izpeljali že tretje leto zapored. Z akcijo Očistimo naše gore, ki poteka pod okriljem Zavarovalnice Triglav in v sodelovanju s PZS, želijo organizatorji ozaveščati o pomenu dela manj kot 800 markacistov – prostovoljcev, ki skrbijo za urejenost okoli 10.000 kilometrov planinskih poti po vsej državi.

Planinska pot na Triglav z Luknje čez Plemenice sicer velja za zahtevno pot, ki je primerna le za izkušene planince in ponuja izjemne razglede tako na severno triglavsko steno kot tudi na gore nad dolino Soče.

STA