Po trenutnih vremenski napovedih bo nad Slovenijo iz Sredozemlja prihodnji teden začel dotekati zelo topel zrak.

V začetku prihodnjega tedna bo po trenutnih vremenski napovedih v Slovenijo iznad Sredozemlja začel dotekati zelo topel zrak, ki bo povzročil nov vročinski val.

Ves teden med 33 in 34 stopinjami Celzija

Jure Cedilnik, dežurni prognostik na Uradu za meteorologijo Agencije RS za okolje, je povedal, da bo topel zrak Slovenijo zajel ob koncu tedna, še posebej v začetku prihodnjega. »Že zdaj bo postopno malo topleje, z izjemo četrtka in petka, ko bo temperatura malo zanihala. Od ponedeljka naprej, kot trenutno kaže, pa nas bo res zajel bolj puščavski oziroma saharski suh in bolj topel zrak. Težišče tega toplega zraka bo sicer bolj v zahodnem Sredozemlju (Španija, Francija), medtem ko bo pri nas nekoliko manj vroče. Vseeno bodo temperature med 32 in 35 ali 36 stopinj Celzija,« je pojasnil Cedilnik.

Tokratni ne bo podoben junijskemu

Tokratni vročinski val ne bo podoben junijskemu, ko so ponekod v državi temperature dosegle rekordne vrednosti. »Na prognostičnih kartah je zaenkrat videti, da tako zelo vroče ne bo,« je poudaril dežurni meteorolog in nadaljeval, da je do prihodnjega tedna še nekaj dni, zato se lahko še kaj spremeni.

Od sobote naprej (spet) preko 30

Četrtkove in petkove temperature iz izjemo Obale pa ne bodo presegle 30 stopinj Celzija. »Danes bodo temperature kakšne 3 stopinje Celzija nižje od tridesetice, od sobote pa se bodo postopoma višale,« je razložil Cedilnik.

Možnost ploh ali neviht zelo majhna

Vročinski val bi lahko trajal od ponedeljka do petka. Zrak bo precej suh, zato bo tudi možnost ploh ali neviht zelo majhna. Cedilnik še pravi, da nekajdnevni oziroma tedenski vročinski valovi za poletne mesece niso nič neobičajnega. »Od 15. julija do 15. avgusta je namreč nekako najbolj normalno, da je vroče,« je sklenil Cedilnik