Ministrica za izobraževanje Simona Kustec je na odboru za izobraževanje povedala, da trenutno pripravljajo pedagoške smernice in zdravstvena navodila, kako izvajati delovni proces, ko bodo šole in vrtci znova odprti.

Vir: FB SŠGT

Ministrica za izobraževanje Simona Kustec je na odboru za izobraževanje povedala, da trenutno pripravljajo pedagoške smernice in zdravstvena navodila, kako izvajati delovni proces, ko bodo šole in vrtci znova odprti. Želijo namreč zagotoviti, da bi vse potekalo brez zapletov in varno. Smernice in navodila bodo šole prejele do četrtka.

Pomanjkljive usmeritve o pouku na daljavo, izjave odgovornih nasprotujoče

Odbor DZ za izobraževanje, znanost, šport in mladino se je namreč danes na zahtevo poslancev LMŠ sestal na nujni seji. Zahtevali so jo, ker ocenjujejo, da je ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport šolam pri pouku na daljavo od vsega začetka dajalo pomanjkljive usmeritve.

Po besedah Aljaža Kovačiča so tudi prepričani, da bi moralo imeti ministrstvo več scenarijev postopnega odpiranja šol in vrtcev, namesto tega pa smo, kot je dejal, dnevno deležni različnih in nasprotujočih si izjav odgovornih. Ministrstvo bi moralo pripraviti tudi podrobne varnostne protokole za ponovno odprtje šol, je menil.

Šole in vrtci z novimi smernicami do četrtka

Ministrica Kustečeva je odgovorila, da so pedagoške smernice in zdravstvena navodila, ki jih bo treba upoštevati pri ponovnem postopnem odprtju šol in vrtcev, v pripravi. “Ne moremo pa tega narediti tako hitro, če želimo zagotoviti, da bo sistem deloval in bo varen,” je dejala.

Vse protokole bodo po besedah ministrice uskladili z vsemi, ko so vključeni v vzgojno-izobraževalni sistem (naslednji skupni sestanek o tem bo v ponedeljek), šole pa bodo smernice in navodila glede pouka in mature prejele najpozneje do četrtka.

V razredih omejeno število otrok?

Načrt postopnega odpiranja šol in vrtcev, ki je bil predstavljen po sredini seji vlade, po njenih besedah sicer velja pod pogojem, da zdravstvena slika ostane takšna, kot je trenutno. Ob vrnitvi učencev v šole bodo po njenih besedah potrebne številne omejitve – od tega, koliko otrok bo v razredih, do tega kako razporediti delovne obveznosti zaposlenih.

Vsi se ne bodo mogli vrniti v šolo

Pomemben vidik pri postopnem odpiranju šol in vrtcev je zdravstveni, je povedala Polonca Truden Dobrin iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Ministrstvo za zdravje je zato po njenih besedah razširjeni strokovni kolegij na področju pediatrije in s področju dela zaprosilo, da ta merila opredelijo. “Na voljo bodo v ponedeljek, nato pa bo možno ugotoviti, kdo se lahko vrne v šolo, kdo pa bo še naprej doma,” je dejala.

Direktor Državnega izpitnega centra Darko Zupanc je zavrnil pozive, naj se predstavi različne scenarije rahljanja ukrepov. Če bi to naredili, bi bilo to vsaj za tiste, ki bodo opravljali maturo, škodljivo, saj bi jih le begalo, je dejal. Je pa ministrstvo po njegovih besedah te scenarije pripravilo že marca.

Javni prevoz bo stekel teden dni pred pričetkom šole

Predsednica Društva ravnateljev srednjih šol, dijaških domov in višjih šol Nives Počkar je povedala, da so z ministrstvom v zadnjem času, ko je stekla intenzivna komunikacija med njimi, uskladili kar nekaj odprtih vprašanj, odprto pa ostaja predvsem vprašanje, kaj bo z javnim prevozom, saj prevoza dijakov ne morejo naprtiti staršem. Predstavnik ministrstva za infrastrukturo Bojan Žlender je povedal, da je dogovor, da javni promet steče teden dni, preden bi znova odprli šole. Tako naj bi predvidoma stekel 11. maja.

Ministrstvo naj zaposlene obvestipravočasno in transparentno

Glavni tajnik šolskega sindikata Sviz Branimir Štrukelj je pozval, naj ministrstvo zaposlene pravočasno seznani s tem, kdaj in kako bo stekel pouk, da se lahko pravočasno pripravijo. “Ker če se bo to zgodilo zadnji trenutek, bo katastrofa,” je dejal. K temu je pozvala tudi Maja Kalin iz Dijaške organizacije Slovenije, ki nasploh meni, da so bili dijaki do zdaj preslabo obveščeni o tem, kaj bo s poukom in maturo.

Ker se bo ob 15. uri začela izredna seja DZ, je odbor sejo prekinil in jo bo nadaljeval 20 minut po končani izredni seji.

STA