Nekatere trgovine bodo že jutri znova odprle svoja vrata, druge pa bodo počakale na prihodnjo nedeljo. Določene Lidlove trgovine bodo medtem ob petkih odprte vse do 22. ure.

Nekatere trgovske družbe bodo potem, ko je prenehala prepoved obratovanja ob nedeljah, del svojih prodajaln odprle že to nedeljo. Nekatere bodo medtem počakale na prihodnjo nedeljo, druge pa se bodo odločale glede na odziv konkurence ali pa celo podaljšale obratovalni čas.

Mercator bo to nedeljo odprl vsaj hipermarkete in supermarkete in trgovine v turističnih krajih, odprte bodo tudi trgovine M tehnike, ki so v istih trgovskih centrih kot Mercatorjeve trgovine. “Za naslednje obdobje pa bomo pripravili seznam vseh v nedeljo odprtih trgovin in urnik obratovalnega časa, ki ga že zdaj prilagajmo glede na potrebe kupcev,” so povedali v največjem slovenskem trgovcu.

V Tušu bodo večino poslovalnic odprli že to nedeljo. Kot so povedali za STA, bodo trgovine ob nedeljah odprte po veljavnem delovnem času, kakršen je veljal že v času pred razglasitvijo epidemije covida-19.

Vlada je odlok o prepovedi ponujanja blaga in storitev potrošnikov, s katerim je v času epidemije omejila delovanje večine dejavnosti, spremenila v četrtek, veljati pa je začel v petek. S spremembo je odpravila določitev minimalnega obratovalnega časa trgovin z živili in prepoved obratovanja ob nedeljah. Sedaj so sproščene vse omejitve iz odloka, prepoved velja le še za obratovanje diskotek in nočnih klubov.

Ponekod trgovine odprte še dlje

Sparove trgovine bodo to nedeljo še ostale zaprte, od naslednje nedelje, 2. avgusta, naprej pa bodo spet obratovale po delovnem času, kakršen je veljal pred razglasitvijo epidemije covida-19, so STA povedali v družbi.

Hofer bo svoje trgovine odprl že to nedeljo. Delovni čas bo enak kot pred epidemijo, in sicer bodo njihove trgovine ob nedeljah odprte med 8. in 15. uro, so STA povedali v trgovcu.

Lidlove prodajalne bodo to nedeljo ostale zaprte. “O nadaljnjih korakih se bomo zaradi zagotavljanja konkurenčnosti ter stabilnosti podjetja in ohranitve delovnih mest odločali glede na odziv konkurence,” so zapisali v podjetju.

“V Sloveniji imamo 60 trgovin, podaljšanje delovnega časa v petek do 22. ure smo izvedli le v nekaterih, kjer smo zaznali, da je taka potreba kupcev. Številni so nakupovali v zadnjem hipu, saj jim siceršnji vsakdanji urnik ni omogočal, da bi se po nakupih odpravili prej. Tako smo z dano spremembo prisluhnili našim kupcem,” so še pojasnili pri Lidlu.