Lansko leto je svet v največji globalni akciji dotedaj čistilo kar 18 milijonov ljudi iz več kot 150 držav. Tudi letos ga bo, upajmo, da še več. Pobiralo se bo smeti, beležilo odvržene odpadke ter iskalo divja odlagališča, vse z mislijo na lepši jutri in čisti dom. Vrečo za smeti v roke, se vidimo!

Akcija Očistimo svet (World Cleanup Day) sovpada s svetovnim dnevom miru, zgodila pa se bo 21. septembra. A sovpadanje ni naključno, miren svet je namreč čist – svet, ki ne zlorablja naravnih virov in tako ne povzroča konfliktov ter migracij. Ta dan se ne bo le čistilo, ampak tudi opozarjalo na podnebno krizo ter nujnost pravilnega ravnanja z viri in odpadki.

Zemlja = naš dom = smetišče

Toda akcija ni le zapravljanje časa, če se ne bo ukrepalo, se bo po ocenah Svetovne banke količina odpadkov do leta 2050 povečala za 70%. Problem so namreč tako gradbeni in drugi odpadki na divjih odlagališčih, pa tudi vedno bolj zasmetena okolica naših domov in šol. Nihče si ne želi umazanega doma, zato so ta dan, pa tudi vsak drugi dan prav vsi povabljeni, da za dobro Zemlje, nas in naših zanamcev očistijo vsaj svoj košček sveta.

Vsem, ki bi se želeli udeležiti čistilne akcije, okoljevarstveniki brezplačno ponujajo vreče za odpadke in pomoč pri širjenju besede.

Za manj proizvodnje in potrošnje

Spremembe pa so potrebne predvsem v samem jedru, v proizvodnji, zato se bo letos popisovalo tudi blagovne znamke odpadkov, poteka namreč globalno gibanje Break Free From Plastic, ki s tovrstnimi seznami odvržene embalaže k bolj ekološkemu ravnanju poziva tudi proizvajalce. Tokratna akcija bo pod okriljem Ekologov brez meja potekala 21. septembra ob 9. uri v Ljubljani, na parkirišču Ob kamniški progi.