Tudi če nimate svojega velikega vrta, dvorišča ali drugega prostora, kjer bi lahko zakurili ogenj in zunaj pekli jesenske plodove, lahko uživate v doma pečenem kostanju.
V pečici
Kostanj z ostrim nožem prerežemo po “trebuščku” in ga naložimo v pekač. Svetujemo, da pekač zaščitite s papirjem za peko. Po kostanju rahlo poškropimo z vodo in pazimo da se ne prekrivajo.
Pekač s kostanjem damo v pečico ogreto na okoli 200 stopinj Celzija in izberemo opcijo žar. Po desetih minutah vzamemo pekač iz pečice in kostanj dobro premešamo, da bo zapečen tudi na drugi strani. Preden ga še za deset minut vrnemo v pečico ga še enkrat poškropimo z vodo.
Če imate manjše kostanje, lahko čas pečenja skrajšate, če so debelejši, podaljšate. Zadnjih nekaj minut je dobro da opazujete, da se kostanj ne zapeče preveč. Najboljši način da preverite, če je peka končana je, da izberete največji kostanj in ga poskusite.
Na štedilniku
Če imate pri roki staro ponev, lahko kostanj pečete tudi na štedilniku – a za to nikar ne uporabite nove teflonske ponve, temveč kakšno staro železno. Kostanj prav tako prerežite, tako boste preprečili, da bi se kostanj med pečenjem razpočil, pečen pa se bo lažje lupil.
V posodo dajte toliko kostanja, da bo dno prekrito, če ga bo več, se lahko zgodi, da bodo pečeni neenakomerno. Pecite jih okoli 20 minut, odvisno od velikosti kostanjev. Vmes pa jih ne pozabite večkrat premešati. Najbolje bo, da posodo pokrijete s pokrovko in se s tem izognete zadimljeni kuhinji.
V mikrovalovni pečici
Če pa si zaželimo kuhanega kostanja, pa je najhitreje pripravljen v mikrovalovni pečici. Na Youtubu smo našli spodnji način, kako kostanj pripraviti v mikrovalovni pečici:
Pa dober tek!