Preiskovalna komisija, na kateri iz podobnih razlogov, kot jih navajata tožilstvo in Sodni svet, ne sodelujejo predstavniki koalicije in Levice, je določila seznam prič, ki jih bo povabila na pogovor.

Ustavno sodišče bo nadaljevalo obravnavo pobude vrhovnega državnega tožilstva za oceno ustavnosti ustanovitve preiskovalne komisije DZ v zadevi Kangler in zakona o parlamentarni preiskavi, ki takšno ustanovitev dopušča. Obravnavalo bo tudi podobno zahtevo Sodnega sveta, ki komisijo vidi kot vzpostavljanje političnega pritiska na delo sodnikov.

Ugotavljanje politične odgovornosti vpletenih

Ustavni sodniki so imeli pobudo tožilstva za oceno ustavnosti nedavno ustanovljene preiskovalne komisije in zakona o parlamentarni preiskavi prvič na seji 9. oktobra. Vrhovno državno tožilstvo je pobudo vložilo, ker meni, da gre pri ustanovitvi preiskovalne komisije za nedopusten poseg zakonodajne veje oblasti v pravosodje. S preiskovalno komisijo, ki jo je zahteval državni svet, DZ pa jo je po zakonu moral ustanoviti, namreč poslanci ugotavljajo politično odgovornost vpletenih v kazenski pregon državnega svetnika in nekdanjega mariborskega župana Franca Kanglerja ter domnevne zlorabe pri tem pregonu. Pri tem očitki letijo predvsem na mariborsko policijo, tožilstvo in mariborski okrožno in okrajno sodišče.

Ocena ustavnosti poslovnika o parlamentarni preiskavi

Podobno kot državno tožilstvo je prepričan Sodni svet, ki poleg ocene ustavnosti samega zakona o parlamentarni preiskavi zahteva tudi oceno ustavnosti poslovnika o parlamentarni preiskavi. Prepričan je namreč, da »noben oblastveni akt, torej tudi odločitev zakonodajne oblasti o parlamentarni preiskavi, ne sme biti v nasprotju s temelji ustavne ureditve Slovenije«.

Kot prvi je bil v ponedeljek zaslišan Kangler

Omenjena preiskovalna komisija, na kateri iz podobnih razlogov, kot jih navajata tožilstvo in Sodni svet, ne sodelujejo predstavniki koalicije in Levice, je sicer v ponedeljek kot prvega že zaslišala Kanglerja. Določila je tudi že seznam prič, ki jih bo povabila na pogovor. Med njimi so nekdanji Kanglerjevi sodelavci, nekdanji poslanci in predstavniki policije. Pričali naj bi tudi nekdanja notranja ministrica Katarina Kresal, nekdanji premier Miro Cerar in nekdanji predsednik Komisije za preprečevanje korupcije Goran Klemenčič.