Slovenija lahko po besedah državne sekretarke mag. Monike Kirbiš Rojs v naslednjih desetih letih pričakuje kar 10,5 milijard evropskih sredstev, ki bodo pomagala v okrevanju po epidemiji, večina od teh pa bo nepovratna.

Državna sekretarka mag. Monika Kirbiš Rojs Sloveniji napoveduje ugodno prihodnost.

Sprejetje dogovora Evropskega sveta o večletnem finančnem okviru in instrumentu po besedah državne sekretarke mag. Monike Kirbiš Rojs Sloveniji prinaša kar 10,5 milijard evrov evropskih sredstev, večina, kar 6,6 milijarde evrov bo nepovratna.

[EVROPSKI SVET] Državna sekretarka mag. Monika Kirbiš Rojs po sprejetju dogovora Evropskega sveta o večletnem…

Gepostet von Služba Vlade RS za razvoj in evropsko kohezijsko politiko am Dienstag, 21. Juli 2020

V obdobju med leti 2021 in 2027 bi naj bila Slovenija upravičena do 2,9 milijarde evrov sredstev kohezijske politike in 1,6 milijarde evrov skupne kmetijske politike, hkrati pa bodo zagotovljena tudi dodatna sredstva kohezijske politike v višini 350 milijonov evrov za Zahodno kohezijsko regijo, 2,1 milijarde evrov nepovratnih sredstev v okviru instrumenta za okrevanje ter kar 3,6 milijarde evrov posojil.

Evropski denar kot pot okrevanja po koronavirusu

Državna sekretarka mag. Monika Kirbiš Rojs je ob priložnosti za Radio Slovenija povedala: »Pozdravljamo pogajalski dogovor za kohezijsko regijo Zahodne Slovenije, ki ji zaradi razvitosti pripada manj sredstev kot v preteklem finančnem obdobju. Izpogajanih je bilo dodatnih 350 milijonov evrov, kar pomeni, da bo za to regijo na voljo dobre pol milijarde kohezijskih sredstev.«

»Pozdravljamo pogajalski dogovor za kohezijsko regijo Zahodne Slovenije, ki ji zaradi razvitosti pripada manj sredstev kot v preteklem finančnem obdobju. Izpogajanih je bilo dodatnih 350 milijonov evrov, kar pomeni, da bo za to regijo na voljo dobre pol milijarde kohezijskih sredstev.«

Slovenijo v prihodnje čakajo intenzivne priprave, saj je potrebno oblikovati Načrt za okrevanje in odpornost, določiti prioritete ter izbrati projekte, v katere se bo pridobljena sredstva usmerilo. Okrevanje po pandemiji bo lahko le tako zares učinkovito, prihodnost Slovenije pa cvetoča.