Mali Kris Zudich se že vkrcava na zasebno letalo Miodraga Kostića. Ob 12. uri bo s starši poletel proti Los Angelesu na kliniko UCLA, kjer bo prejel zdravilo Zolgensma v vrednosti 2,2 milijona evrov.

Mali Kris, otrok, ki je po dolgem času združil Slovenijo, bo danes le krenil na dolgo pričakovano pot v ZDA. Na kliniki UCLA, kjer bo prejel zdravilo Zolgensma vredno 2,2 milijona evrov, bo Kris predvidoma ostal dva do štiri mesece na opazovanju. Za njegovo pot tja in nazaj pa je, kot smo že poročali, poskrbel srbski poslovnež Miodrag Kostić, ki se ga je zgodba malega Krisa resnično dotaknila.

Naporna 20-urna pot

Danes bo okoli 12. ure z brniškega letališča vzletelo zasebno letalo na krovu katerega je bil Kris Zudich z mamo, očetom in zdravnikom. Mali Kris, kot ga pozna Slovenija, je krenil proti Los Angelesu na kliniko UCLA, kjer bo prejel zdravilo za zaustavitev spinalne mišične atrofije (SMA), redke bolezni, ki prizadene mišice, ki sodelujejo pri plazenju, hoji, drži vratu in glave ter požiranju.

Pot, ki bo trajala okoli 20 ur, za malega Krisa ne bo lahka. Med potjo ga bo spremljal zdravnik, potrebovali pa bodo tudi kar nekaj medicinske opreme, da mu lahko zagotovijo zdravstveno nego in okolje, ki bo za Krisa najmanj obremenjujoče. Tudi zato je gesta Miodraga Kostića, da mu odstopi svoje letalo, še toliko bolj vredna, saj bi takšne pogoje na redni letalski liniji težko zagotovili.

Posebej za Krisa bodo pripravili njemu prilagojeno zdravilo

Točen datum, ko naj bi Kris prejel zdravilo bo znan po prihodu na kliniko, kjer bodo posebej za Krisa pripravili njemu prilagojeno zdravilo. Prejeti ga bo moral v roku 48 ur od njegove priprave, nato pa naj bi na opazovanju na kliniki ostal še dva do štiri mesece.

V ZDA je ameriški vladni urad za zdravila potrdil uporabo zdravila Zolgensma za otroke do drugega leta starosti, ki lahko v enkratnem odmerku popolnoma zaustavi bolezen. Zolgensma je tudi najdražje zdravilo v zgodovini, saj stane 2,5 milijona ameriških dolarjev oziroma 2,267.000 evrov.