Strokovna skupina pri ministrstvu za zdravje vladi enotno predlaga popolno zaprtje države od 1. do 11. aprila, je na sestanku političnega vrha s stroko na Brdu pri Kranju povedala vodja skupine Mateja Logar. Slednje je po njenih besedah nujno glede na vnovično naraščanje okužb.

Po besedah Mateje Logar po t.i. “lockdownu” sledijo ukrepi po vladnem semaforju, ki ga bodo tudi dopolnili. Fizičnega pouka med zaprtjem države ne bo, šolanje bi potekalo na daljavo, vrtci in prva triada bi poskrbeli za nujno varstvo. 12. aprila se bi šole ponovno odprle, ne glede na semafor.

Druženje izven regij bo, v kolikor bo predlog sprejet, možno druženje dveh gospodinjstev le na veliko noč. Regije bi bile namreč zaprte. V času zaprtja Logarjeva poziva, naj zaposleni delo opravljajo od doma, javni prevoz bi deloval v omejenem obsegu.

Beležimo pozitiven trend okužb

Po besedah Poklukarja so dodatni ukrepi potrebni, ker so se od zadnjega sestanka političnega vrha s strokovnjaki sredi marca epidemiološke razmere močno spremenile. Podatki namreč nakazujejo, da beležimo pozitiven trend okužb. “Še včeraj je bil sedemdnevno povprečje 927, danes je že 944,” je dejal.

Premier Janez Janša je predstavil dobave cepiv in med drugim povedal, da smo mesec dni v zaostanku. Tako do poletja ne bomo uspeli učinkovito ustavili virusa. Kot je dejal, iz podatkov jasno izhaja, da je pred nami april, mesec v katerem bomo ob obljubljenih dobavah lahko precepili najbolj ogroženo populacijo, a to še ne bo zelo vidno zaustavilo širjenja virusa, začelo pa bo vplivati na zmanjšanje posledic, torej na število hospitaliziranih in smrti.

Narašča tudi število bolnikov s covidom-19 v bolnišnicah in sprejetih na intenzivne oddelke. “Razlika med ukrepanjem in neukrepanjem je 500 smrti do 30. junija,” je dejal.

Narašča tudi število bolnikov s covidom-19 v bolnišnicah in sprejetih na intenzivne oddelke. “Razlika med ukrepanjem in neukrepanjem je 500 smrti do 30. junija,” je dejal.

Premier Janez Janša je predstavil dobave cepiv in med drugim povedal, da smo mesec dni v zaostanku. Tako do poletja ne bomo uspeli učinkovito ustavili virusa. Kot je dejal, iz podatkov jasno izhaja, da je pred nami april, mesec v katerem bomo ob obljubljenih dobavah lahko precepili najbolj ogroženo populacijo, a to še ne bo zelo vidno zaustavilo širjenja virusa, začelo pa bo vplivati na zmanjšanje posledic, torej na število hospitaliziranih in smrti. “V maju ob dobavi obljubljenih količin cepiv lahko računamo na neposredno zaustavljanje virusa in v juniju na to, da bomo lahko razglasili vsaj rumeno, če ne zelene barve in sprostili večino ukrepov,” je ocenil.

Dodal je, da se vlada zaveda, da je sprejetje teh odločitev težko, saj bo to imelo finančne in socialne posledice. Učinki zaprtja in ukrepov pa bodo vidni, če bomo ukrepom sledili vsi, je opozoril.