Od srede dalje drugačni in neenotni pogoji za odrejanje karanten. Spremembo komentirala dr. Mateja Logar.

Zaradi višanja okužb in predvsem širjenje različice omikron, je vlada včeraj sprejela predlog svetovalne skupine za drugačne pogoje odrejanja karanten. Po novem bodo posamezni oddelki odšli v karanteno šele, ko je pozitivnih 30 % vseh otrok v razredu. V primeru okužbe pa bodo ostali otroci v oddelku sedem dni zapored izvajali samotestiranje. Enako velja za zaposlene v zdravstvu, varstvu in vzgoji. Ob tem bodo morali nositi še masko FFP2.

Ključni pristop k omejevanju epidemije je karantena

Po izjavi prvega epidemiologa NIJZ-a, ki pravi, da je karantena ključna za omejevanje epidemije in širjenja okužb, se je v oddaji Odmevi TV Slovenije oglasila tudi dr. Mateja Logar, ki pravi, da je treba iskati kompromise.
Pri odločanju o spremembah je treba razmišljati o tem, koliko ljudi lahko pošlješ v karanteno, da bo stvar še funkcionirala. V primeru šol so se karantene velikokrat izkazale za nesmiselne, saj so v primeru, da je bilo doma več kot polovica razredov, ravnatelji velikokrat celoten pouk premaknili na daljavo.

Nobena rešitev v tem trenutku ni idealna, tako da saj pravim, gre tukaj za kompromise, upajmo, da bo to dobro funkcioniralo,

Ali bo tako obsežno testiranje sploh vzdržno?

Po poročanju se to sprašujejo v vseh državah, kjer so ubrali način testiranja ob visoko rizičnem stiku. Logarjeva pravi, da so se o tem, v svetovalni skupini, že dlje časa pogovarjali. Smiselno je presoditi, v katerih skupinah je smiselno uvesti zgolj testiranje s hitrimi antigenskimi testi, in ne potrjevanje okužbe s PCR testi. Pomembno je, da testirane osebe dobijo rezultat čimprej.

Pri določenih skupinah bo treba verjetno spremeniti določene kompromise, spremeniti protokol testiranja, da se bo zmanjšal pritisk na laboratorije.

Je smiselno počakati na cepivo prilagojeno omikronu?

Logarjeva dodaja, da je smiselno s cepljenjem pričeti čimprej. ˝Res je, da cepljenje ne nudi takšne zaščite, kot jo je lani, ko smo s cepljenjem pričeli, vseeno pa nudi zaščito pred sprejemom v bolnišnico,˝ še dodaja. Spreminjanje strategije boja z omikronom v tem trenutku ni smiselno, saj po njenih besedah vemo premalo o omikronu, da bi si upali spremeniti strategijo.