Po mnenju doktorja biokemičnih znanosti Boruta Štruklja je lahko zdravilo bistveno cenejše, če gre za pogosto bolezen, kot pa, če gre za zelo redko bolezen in se cena postavi na milijon ali dva.

Doktor biokemičnih znanosti, redni profesor na fakulteti za farmacijo, kjer je bil včasih tudi dekan, Borut Štrukelj, je v pogovoru za portal Žurnal24.si med drugim spregovoril tudi o zdravljenju Krisa.

»Če gre za zelo redko bolezen, se cena postavi na milijon, dva, če gre za pogosto bolezen, pa je zdravilo lahko bistveno cenejše,« pravi Štukelj, ki se je obenem še vprašal, ali ustvarjamo dve kategoriji bolnikov, in sicer tiste, ki si revolucionarna zdravila, kot je zdravilo za Krisa, lahko privoščijo ter tiste, ki si tega ne morejo.

Najdražje zdravilo na svetu

Na vprašanje, zakaj je lahko zdravilo sploh tako drago, saj je stalo 2,1 milijona, je Štrukelj za omenjeni portal odgovoril, da gre za gensko terapijo, s katero v nosilec, dna adenoasociacijski virus, vstavijo neokvarjeno kopijo gena za enega od mišičnih proteinov. »Ko se to vgradi v celico, celice začnejo izdelovati miocit in neokvarjene beljakovine, ki sprožijo tako imenovani zaveslaj v mišici,« je pojasnil Štrukelj in nadaljeval, da bo Kris, če bo vse v redu, lahko hodil, verjetno pa ne bo pa tekač, ne na kratke ne na dolge proge. »Želimo mu seveda vse najboljše,« je dodal.

To je najdražje zdravilo na svetu, cena pa je, glede na tehnologijo in način enkratnega odmerka, nekako nerealna, je prepričan Štrukelj, ki je zaključil, da ko gre za redke bolezni in je kandidatov za zdravljenje malo, so cene nerealne.