Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je v predhodnem preizkusu potrdila sum kršitve zakona o integriteti in preprečevanju korupcije v zadevi Pivec in uvedla preiskavo, je na novinarski konferenci pojasnil predsednik KPK Robert Šumi. Poudaril je, da so preiskavo razširili na več oseb, njena uvedba pa ne prejudicira končnih ugotovitev.

Senat KPK je odločitev o uvedbi preiskave sprejel na seji v tem tednu. Kot je povedal Šumi, so preiskavo razširili na več oseb, na različne dogodke in na različne sume kršitev iz njihove pristojnosti.

Predsednik KPK je še opomnil, da ne gre za osamljen primer oz. da so v zadnjem času prejeli še nekatere druge prijave, ki kažejo na sum kršitev identičnih določb zakona o integriteti. “Tudi te bomo obravnavali na popolnoma enak način kot ta primer, o katerem govorimo sedaj,” je še povedal Šumi.

O tem, za sume kršitve katerih členov gre, predsednik KPK ni želel govoriti, saj obravnavane osebe o uvedbi preiskave še niso bile obveščene. Prav tako ni želel razkriti števila obravnavanih oseb. Z njimi pa v fazi predhodnega preizkusa še niso opravljali pogovorov.

Namen preiskave je, da se očitki potrdijo ali ovržejo

Albert Nabernik iz KPK je podrobneje pojasnil postopek ugotavljanja morebitnih kršitev na komisiji. Predhodni preizkus je po njegovih besedah prvi korak potem, ko prejmejo prijavo, pri čemer gre lahko za en stavek ali celotno dokumentacijo. Če so za zadevo pristojni, potem očitke preverijo in če na podlagi zbranih podatkov ugotovijo, da imajo podlago za resen sum kršitve iz njihove pristojnosti, potem preidejo v fazo preiskave.

O tem obvestijo preiskovanca, nato pa celovito raziščejo dejansko stanje in vse okoliščine. “Namen preiskave je, da se očitki potrdijo ali ovržejo,” je pojasnil. Če kršitev iz njihove pristojnosti potrdijo, zadevo po njegovih besedah zaključijo ali z ugotovitvami v konkretnem primeru ali pa z načelnim mnenjem.

Predsednica DeSUS in kmetijska ministrica Aleksandra Pivec se je z očitki javnosti soočila zaradi svojih junijskih gostovanj in plačila nočitev na Krasu in v Izoli, kjer je prepletala službene obveznosti z zasebnim življenjem.

STA