Letošnja sezona za pridelovalce koruze ni najbolj prijazna, saj je to sezono odkupna cena koruze skoraj za polovico nižja kot lani. Pridelovalci ne morejo razumeti in tako industrijo kot trg pozivajo k temu, da končno prepoznata pravo vrednost pridelovalcev.

Stanje na trgu najbolj slikovito prikazuje novosadska blagovna borza, kjer poročajo, da bi naj Srbija letos pridelala okrog 7,5 milijona ton koruze, kar pomeni, da lahko Srbija kot velika izvoznica posledično močno vpliva na odkupne cene. Kot poroča Vestnik, so akterji pred mesecem dni izkazovali zanimanje za kar 700 tisoč ton koruze, trgovci pa so bili pripravljeni odšteti 139 evrov za tono. Ker se je pridelovalcem cena zdela prenizka, so prodali le 100 tisoč ton.

Bolj vlažna koruza

A stanje se je ta teden še bolj spremenilo, saj je cena padla na 116 evrov za tono suhe koruze, zaradi dobrega pridelka pa analitiki tudi ne pričakujejo rasti cen pred novim letom. Stanje v Sloveniji je še veliko slabše, saj je povprečna vlažnost kar od 20 do 25 odstotkov, medtem ko je povprečna vrednost za relativno suh pridelek 14 odstotkov. Tako je potrebno od »uradne« odkupne cene odšteti se stroške sušenja.

Kot navedejo na portalu Vestnik je izhodiščna cena suhe koruze 125 evrov na tono, a so dejanske odkupne cene bistveno nižje, saj je potrebno odšteti stroške sušenja, ki so z vsakim pretečenim dnem in večjo vlago višji.

Več koruze, več pritiska

Letošnja koruza pa je v primerjavi z lansko tudi bolj izpostavljena vsebnosti mikotoksinov, ki so lahko problem, saj je tako koruzo mogoče uporabiti le v bioplinarnah. Čeprav je letošnji pridelek večji od lanskega, količina prav zaradi nižjih cen ne more zvišati dohodka.

Pritisk na pridelovalce je vsako leto hujši, saj višje cene žita pomenijo minus na nekem drugem področju. Tako večina ne more biti več tiho in zahteva, da tako trgovina kot industrija naposled prepoznata pravo vrednost pridelovalcev.