V preteklem tednu je završalo, saj so številni uporabniki mobilnih naprav na svoje telefone prejeli SMS-sporočilo s pozivom NIJZ, ki vabi k prenosu in uporabi korona aplikacije #OstaniZdrav.

Ob tem, ko je v četrtek precej mobilnih naprav prejelo sporočilo NIJZ, v katerem so pozvali, naj si uporabniki pametnih telefonov nanje naložijo aplikacijo #OstaniZdrav, se je pojavilo vprašanje, kako je NIJZ pridobil telefonske številke in ali je tovrstno pošiljanje tekstovnih sporočil sploh dovoljeno.

»Spoštovani! Pomagajte zajeziti širjenje novega koronavirusa in si čim prej naložite aplikacijo #OstaniZdrav. Aplikacija je pomembna za vašo obveščenost o tveganju okužbe. Pomaga vam preprečiti, da bi z virusom nevede okužili svoje najbližje in lahko tudi najbolj ranljive.«

V sporočilu je pisalo: »Spoštovani! Pomagajte zajeziti širjenje novega koronavirusa in si čim prej naložite aplikacijo #OstaniZdrav. Aplikacija je pomembna za vašo obveščenost o tveganju okužbe. Pomaga vam preprečiti, da bi z virusom nevede okužili svoje najbližje in lahko tudi najbolj ranljive.«

Kdo je zares pristojen, ni povsem jasno

Na portalu RTV Slovenija povedo, da se je po prejemu sporočila več ljudi obrnilo na urad informacijske pooblaščenke, kjer so povedali, da omenjeno področje obravnava Zakon o elektronskih komunikacijah, ki operaterjem postavlja omejitve o obdelavi osebnih podatkov ter natančno navaja, kdaj in kako lahko obdelujejo podatke ter kdaj jim lahko pošiljajo sporočila, na katera niso naročeni.

Dodajo še, da NIJZ ni imel dostopa do telefonskih številk, ampak jih je po pobudi Nacionalnega inštituta za javno zdravje poslal vsak operater sam.

Končni nadzor nad tovrstnim obveščanjem ima sicer Agencija za komunikacijska omrežja in storitve Republike Slovenije, informacijski pooblaščenec pa o tej zadevi ne more dokončno presojati, za RTV Slovenija povedo na uradu informacijske pooblaščenke. A na omenjeni Agenciji so pojasnili, da sporočilo, kot so ga na svoje mobilne naprave prejeli uporabniki, v resnici ne spada v obstoječi pravni okvir in ga ni mogoče šteti za komercialna sporočila.

NIJZ ni imel dostopa do vaše telefonske številke

Dodajo še, da NIJZ ni imel dostopa do telefonskih številk, ampak jih je po pobudi Nacionalnega inštituta za javno zdravje poslal vsak operater sam. To so, kot zapišejo na RTV Slovenija, potrdili tudi na inštitutu samem, kjer so povedali, da so k sodelovanju pozvali vse slovenske mobilne operaterje. Informacijska pooblaščenka sicer že vse od napovedi aplikacije #OstaniZdrav opozarja, da je pravna podlaga za obstoj take aplikacije pa tudi obdelavo osebnih podatkov, pomanjkljiva, zato je govoriti o (ne)zakonitosti s tem povezanih dejanj problematično.