Glavna tema pogovora je bilo sodelovanje pri preprečevanju ilegalnih prehodov preko državne meje, saj v Sloveniji beležimo povečanje števila nedovoljenih prehodov ter vse večji pritisk nezakonitih priseljencev na Evropsko unijo.

Slovenija podpira vstop Hrvaške v schengensko območje, ker bo tako lažje že na zunanji meji Evropske unije preprečevati ilegalne migracije, je poudaril državni sekretar na notranjem ministrstvu Franc Kangler po današnjem sestanku s hrvaško kolegico Terezijo Gras v Ilirski Bistrici.

“Načeloma podpiramo vstop Hrvaške v schengensko območje, pri čemer želimo, da Hrvaška sprejme vse predpise, ki so potrebni, in pričakujemo, da bo glede na pripravo nemškega kompromisa to vprašanje v kratkem odprto in tudi rešeno. Predvsem pa pričakujemo od Hrvaške, da bo pozvala vse, ki so imeli pripombe na njihov vstop, da podajo dodatne pripombe in to čimprej rešimo,” je dejal Kangler.

Glavna tema pogovora je bilo sodelovanje pri preprečevanju ilegalnih prehodov preko državne meje, saj v Sloveniji beležimo povečanje števila nedovoljenih prehodov ter vse večji pritisk nezakonitih priseljencev na Evropsko unijo.

“Ugotovili smo, da je porast nezakonitih prehodov na tem območju zelo velik. Vendar je potrebno k temu vprašanju pristopiti sistematično, ne le Slovenija in Hrvaška, pač pa se ga mora lotiti celotna Evropska unija,” je dejal Kangler. V aprilu in maju so zabeležili za dober odstotek večje število prijetih ilegalnih prebežnikov, prijetih je bilo okrog 5000. V priporu pa čaka kar 98 tihotapcev ljudi, kar je prav tako več kot v enakem lanskem obdobju.

“Veseli me, da tako v Sloveniji kot na Hrvaškem obstaja soglasje o tem, da je članstvo Hrvaške v schengnu naslednji korak proti okrepljenem nadzoru zunanje meje,” je dejala Grasova. Spomnila je, da je Hrvaška edina evropska država, ki opravlja nadzor tako na zunanjih kot notranjih mejah Evropske unije, nova oprema za nadzor meje, ki bi jo dobili z vstopom v schengen, pa bi jim to omogočila v še večji meri kot doslej.

Slovenska in hrvaška policija sta tudi doslej opravljali skupne okrepljene nadzore državne meje, prav ob koncu prejšnjega tedna na primorsko-goranskem in istrskem območju. S podobnimi okrepljenimi nadzori bodo nadaljevali tudi v prihodnje, je povedal v. d. generalnega direktorja slovenske policije Andrej Jurič.

Župan občine Ilirska Bistrica Emil Rojc pa je povedal, da v občini ne občutijo več tolikšnega pritiska ilegalnih migrantov, saj so za svojo pot proti zahodu in severu izbrali pot skozi gozdove pod Snežnikom. To opažajo predvsem po številnih divjih odlagališčih odpadkov, ki jih puščajo za seboj nezakoniti migranti.

Kangler je sicer poudaril, da slovenska in hrvaška policija že sedaj dobro sodelujeta, to pa želijo še nadgraditi s podpisom sporazuma o sodelovanju, ki je trenutno v zaključku usklajevanja.

STA