Jelko Kacin pomirja, da bodo Slovenci na Hrvaškem obveščeni z SMS-sporočilom, če se bodo morali vrniti domov. Epidemiološka slika na Hrvaškem je sicer podobna naši.

Vir: Twitter

Na torkovi novinarski konferenci, namenjeni predvsem naraščajoči zaskrbljenosti med prebivalstvom nad stanjem okužb v sosednji Hrvaški, je Jelko Kacin poudaril, da danes ne pričakuje drastičnih ukrepov, ampak predvsem poenotenje o prihodnjih ukrepih. Že v torek popoldne se je sestala vladna posvetovalna strokovna skupina za covid-19, vlada pa bi danes lahko odločala o morebitnih predlogih, ki bi jih pripravila strokovna skupina.

Med ukrepi, ki jih je Kacin omenil kot nujne, bi lahko bila vzpostavitev centrov za karanteno oseb, ki se vračajo v Slovenijo iz držav z velikim številom novih okužb z novim koronavirusom, zaradi česar jih je naša država že uvrstila na t.i. rdeči seznam.

Kacin ob tem pomirja, da bodo Slovenci na Hrvaškem obveščeni z SMS-sporočilom, če se bodo morali vrniti domov. Na vprašanje, ali bi odsvetoval potovanje na Hrvaško, je odgovoril, da so naši ljudje zelo ozaveščeni. »Razumejo, da je telefonska številka, ki jo dajo ob prehodu Hrvaške meje, namenjena prav temu, da bi vendarle prišlo sporočilo,« poroča Dnevnik.

Hrvaška testira zelo malo

»Epidemiološka slika na Hrvaškem je podobna naši,« je ob tem pojasnil Mario Fafangel, vodja epidemiologov Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ). Ključni kriterij je število na novo potrjenih okužb na 100.000 prebivalcev v zadnjih 14 dneh. Če je število 10 ali manjše, NIJZ vladi predlaga uvrstitev države na zeleni seznam, kar pomeni, da lahko državljani in prebivalci teh držav v Slovenijo pridejo brez omejitev.

Če je število 40 ali večje, država sodi na rdeči seznam, torej morajo prišleki v 14-dnevno karanteno. Režim za prihod iz vmesnih držav rumenega seznama je bolj zapleten. Če bi se na njem znašla Hrvaška, državljanu ali prebivalcu Slovenije ob vrniti od tam ne bi bilo treba v karanteno, saj je naša južna soseda članica EU.