Kar 49 od 53 držav evropske regije poroča o več kot 160.000 primerih ošpic. Precepljenost otrok proti ošpicam v Sloveniji je relativno visoka.

Med lanskim januarjem in letošnjim majem, je kot poroča Nacionalni inštitut za javno zdravje, kar 49 od 53 držav evropske regije, poročalo o več kot 160.000 primerih ošpic. Več kot 100 primerov se je končalo s smrtjo.

V evropski regiji Svetovne zdravstvene organizacije (SZO) je bila v 2018 dosežena 91-odstotna precepljenost z drugim odmerkom cepiva proti ošpicam. “S tem je bila že drugo leto zapored dosežena rekordna precepljenosti v regiji po podatkih SZO in UNICEF, ki so danes objavili svoje ocene nacionalnih precepljenosti. To je dobrodošel znak, da vse večje število staršev izbira cepljenje kot najbolj varen način, da zaščitijo svoje otroke pred resnimi boleznimi, ki jih je mogoče preprečiti s cepljenjem,” zapišejo na straneh NJIZ.

Letos smo v Sloveniji zaenkrat zabeležili 19 primerov, kot pojasnijo na NJIZ gre za večinoma primere vnesene iz držav, kjer potekajo izbruhi ošpic. “Precepljenost otrok proti ošpicam v Sloveniji je relativno visoka, vendar je v zadnjih letih pod priporočljivo mejo 95 %. Zato svetujemo vsem, ki potujejo na območja z izbruhi ošpic, da preverijo ali so ustrezno zaščiteni proti ošpicam.”.

Nasvete pred in po potovanju najdete TUKAJ.