V akciji Očistimo naše gore že drugo leto zapored skupaj s Planinsko zvezo Slovenije iščejo najlepšo po izboru planink in planincev.

foto Zdenka Mihelič

V Sloveniji je več kot 10.000 kilometrov planinskih poti. V akciji Očistimo naše gore že drugo leto zapored skupaj s Planinsko zvezo Slovenije (PZS) iščejo najlepšo po izboru planink in planincev. Med 11 predlogi bodo z glasovanjem izbirali zmagovalko, ki bo deležna obnove. Glasovanje poteka do vključno 25. junija.

Akcija že v svojo deseto sezono

PZS je po posvetu z oskrbniki planinskih poti pripravila nabor 11 planinskih poti oziroma obhodnic, ki bi bile potrebne vzdrževanja. Zmagovalko bodo tudi letos odločili glasovi na spletni strani akcije Očistimo naše gore, ki je tokrat stopila že v svojo deseto sezono. Le jasno označena in urejena planinska pot je namreč varna za vse pohodnike. Kljub požrtvovalnemu delu približno 800 markacistov v Sloveniji, pa so izjemna razvejanost, številčnost in dolžina slovenskih planinskih poti zanje pogosto (pre)velik zalogaj. Sploh ob finančni podhranjenosti za vzdrževanje tega dela turistične infrastrukture in zaradi različnih vremenskih ujm, kot sta bila v preteklosti vetrolom in žledolom.

Za Naj planinsko pot 11 planinskih poti oziroma obhodnic

»To je bil glavni razlog, da bomo pod okriljem akcije Očistimo naše gore tudi letos nadaljevali delo, ki smo ga začeli lansko sezono. Z izborom Naj planinska pot želimo osvetliti pomen zahtevnega prostovoljnega dela markacistov in jim konkretno pomagati,” je za PZS povedala Ana Cergolj Kebler, sicer vodja akcije v Zavarovalnici Triglav. Za Naj planinsko pot se letos poteguje 11 planinskih poti oziroma obhodnic, planinsko društvo oziroma meddruštveni odbor zmagovalne poti pa bo prejel sredstva za obnovo oziroma vzdrževanje, ki jih bo prispevala akcija.

Tudi Planinska pot čez Kozjak

Za zmago se potegujejo naslednje poti: Koroška planinska pot, Zasavska planinska pot, Vezna pot po okoliških vrhovih Doma Valentina Staniča, Krožna Rečiška pot, Planinska pot čez Kozjak: Dravograd-Maribor, Šaleška planinska pot, Planinska pot XIV. Divizije, Slovenska pot na Mangart, Dom pri izviru Završnice-nad Šijo-V Kožnah-Stol, Plesnik-Plesnikova planina-Klemenča jama in Turska gora-Skuta.

Razglasitev na spletnih straneh

Glasovanje poteka do vključno 25. junija. Naj planinsko pot in društvo oziroma meddruštveni odbor pa bodo do konca junija razglasili na spletnih straneh Očistimo naše gore in PZS. Lani je zmagovalka izbora postala krožna pot Planina Blato-Planina pri Jezeru-Planina Dedno polje-Vrata (pod Zelnarico)-Prehodavci-Dvojno jezero-Štapce-Ovčarija-Planina pri Jezeru-Planina Blato.