Slovenski gostinci in turistični delavci so si že leta prizadevali, da bi v Slovenijo prišel znameniti kulinarični vodnik Michelin, to se je zdaj tudi uresničilo.

Z največjim kulinaričnim priznanjem se od zdaj naprej lahko pohvali tudi Slovenija. Šest slovenskih restavracij se od danes naprej lahko pohvali s prestižnim priznanjem. Med petimi prejemniki zvezdice je tudi restavracija Hiša Denk pod vodstvom kulinaričnega mojstra Gregorja Vračka. Vračko je ob tem dejal, da je prejeta zvezdica zanj veliko presenečenje. Ana Roš s Hišo Franko je prejela celo dve Michelinovi zvezdici.

Ostali prejemniki Michelinove zvezdice v Sloveniji so: Vila Podvin, restavracija Dam, Atelje, Pri Lojzetu. 

 

Prejemniki ene Michelinove zvezdice: Hiša Denk, Vila Podvin, Dam, Atelje, Pri Lojzetu. 

Prejemnica dveh zvezdic pa je Ana Roš s Hišo Franko. 

Michelinove nagrade prejeli tudi drugi kuharski mojstri

Minister Zdravko Počivalšek je ob tem dejal, da bi se rad vsem zahvalil vsem kuharjem, ki so navdih vsem ostalim ustvarjalcem. Inšpektorji so bili navdušeni nad raznoliko pokrajino v Sloveniji. Še posebej jim bila všeč trajnostna filozofija, ki ji jo zasledujejo slovenski kuharji. Direktorica Slovenske turistične organizacije (STO) Maja Pak je ob tem povedala, da je Slovenija prepoznana kot zelena dežela. Michelin po besedah Pakove vstopa le na lokacije z dokazanim kulinaričnim potencialom. “Z vstopom na slovenski trg dokazuje, da Slovenija sodi v sam vrh svetovne gastronomije, da je njena ponudba konsistentna v kakovosti in vrhunskosti, da je butična in trajnostna, da ima inovativne in kreativne kuharske mojstre, ki s svojimi predanimi ekipami skrbijo za res edinstvena doživetja, ki temeljijo na kakovosti lokalno pridelanih surovin,” je dejala že pred podelitvijo. Priznanja in nagrade so prejele številne prestižne restavracije.

Michelinove zvezdice in priznanja so garancija za najvišjo kakovost kulinarike:

  •  tri zvezdice – izjemna kulinarika, vredna posebnega potovanja,
  •  dve zvezdici – odlična kulinarika, za katero je vredno narediti ovinek,
  •  ena zvezdica – visoko kakovostna kulinarika, vredna postanka,
  •  “Bib Gourmand” – dobro razmerje med ceno in kakovostjo,
  •  “The Plate Michelin” – sveže surovine, skrbno pripravljen in dober obrok,
  • piktogram trajnosti – zavzemanje za ohranjanje okolja, iznajdljivost pri uporabi trajnostnih praks v  vsakodnevnem delu.