Finančna uprava RS (Furs) je danes napovedala prisotnost na terenu in spremljanje pravilnosti izvajanja davčnega potrjevanja računov. Kot poudarjajo, namen nadzora ni izrekanje glob, zavezance pa pozivajo, da pri svojem poslovanju uredijo podlage za delo z zaposlenimi ter izdajajo in potrjujejo račune.

Na Fursu se sicer zavedajo, da je izbruh epidemije novega koronavirusa v veliki meri negativno vplival na poslovanje davčnih zavezancev in da ti večinoma poslujejo v zmanjšanjem obsegu, a ob tem opozarjajo, da je v primeru opravljanja dejavnosti treba upoštevati obveznosti iz davčne zakonodaje.

Praksa, kjer na izrecno zahtevo kupcev zavezanci zavračajo izdajo računa, je nesprejemljiva, opozarjajo na Fursu. Dodajajo, da je prav tako nesprejemljivo, da delo opravljajo delavci, ki niso ustrezno vključeni v zavarovanje in gre za zaposlovanje na črno.

Vse več prijav zaznanih kršitev

Vlada od 20. aprila dalje z dopolnitvami odloka o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom sprošča omejitve v vse večjem obsegu. Med drugim je bila sproščena tudi prodaja blaga v manjših prodajalnah, različne storitvene dejavnosti, kot so gostinstvo, raznovrstne servisne dejavnosti, storitve na področju dejavnosti higienske nege.

Na omenjenih področjih Furs prejema vse več prijav zaznanih kršitve, prav tako velja, da so to dejavnosti, kjer so v preteklosti zaznavali največ kršitev na področju izdaje in davčnega potrjevanja računov, so danes v sporočilu za javnost še navedli na Fursu.