Zgodilo se je na ograjenem pašniku, 20 metrov stran od hiše in gospodarskega poslopja, lastnik zdaj preko socialnega omrežja išče pastirje.

Foto: Dominik Pečovnik

»Ob vsej pripravljenosti, govoričenju in velikih besedah širše javnosti, predvsem zaščitnikov živali, na naši kmetiji iščemo prostovoljce (pastirje) za pažnjo ovc na ograjenih pašnikih v času paše, saj kot se kaže v tem času potrebujejo 24/7 urno zaščito. Interesenti prosim v ZS, da se dogovorimo o podrobnostih,« je pozornost pritegnila objava Dominika Pečovnika na socialnem omrežju Facebook, ki jo je podkrepil še z več fotografijami.

Starejši ljudje se spolnijo zgolj prehodov medveda

Avtorja zapisa smo poklicali in izvedeli, da je bil povod za objavo ta, ker jim je volk poklal 11 jagenjčkov starih od 1 do 3 mesece in 1 odraslo ovco. »Zgodilo se je na pašniku, 20 metrov stran od hiše in gospodarskega poslopja,« je pojasnil Pečovnik, ki živi na območju Podvolovljeka v občini Luče v Zgornji Savinjski dolini. Dodal je, da zapisi o volku pri njih skoraj ne obstajajo, starejši ljudje se spomnijo zgolj prehodov medveda, ki je povzročal težave predvsem na neograjenih planinskih pašnikih, medtem ko je volk na tamkajšnjem območju »tujec«.

Dominik Pečovnik: »Ograja ni bila ključnega pomena, saj je volk živali pahnil v stres do te meje, da so jo v stampedu same porušile ter tako omogočile volku prihod v oboro.«

Do pastirskega psa niso bili opravičeni

Na vprašanje, zakaj preko socialnega omrežja išče pastirje, odgovarja, da imajo sedaj postavljeno ograjo, ki je visoka 1,50 metra, na njej pa so tudi 4 električne žice pod napetostjo. »A v tem primeru ni bila ključnega pomena ograja, saj je volk živali pahnil v stres do te meje, da so jo v stampedu same porušile ter tako omogočile volku prihod v oboro,« je razložil Pečovnik in dodal, da se njihovo območje razprostira na približno 7 hektarjih. Do pastirskega psa niso bili opravičeni do tega trenutka, ker ga, tako sogovornik, »subvencionirajo samo, če je že bila povzročena škoda«, kar se je zgodilo v četrtek. »Dejstvo pa je, da je psa in ovce nemogoče pripraviti za sožitje kar čez noč, ampak takšno šolanje lahko traja kakšno leto ali še dlje. Sami enostavno ne moremo zagotoviti nenehne zaščite in fizičnega varovanja živali, zato sem podal prošnjo za prostovoljno pomoč, ki so jo dobrohotno omenjali vsi zaščitniki živali po medijskih kanalih v času te pereče debate. Lahko povem, da se je javila samo ena oseba in še ta samo za vikende. Tukaj vidimo, koliko imajo ljudje za povedati, ko so pa potrebna dejanja, samo obsojajo in nimajo rešitev,« je poudaril Pečovnik.

Dominik Pečovnik: »Te živali se naseljujejo tam, kjer jih nikoli ni bilo.«

Populacija za ta območja naj bi presegla kritično zgornjo mejo

In kje vidi rešitev? »Edina rešitev za kmetijstvo in živinorejo je odstrel vseh problematičnih osebkov (tako pri volku kot medvedu) na območju celotne Slovenije. Populacija za ta območja je presegla kritično zgornjo mejo in živali se naseljujejo tam, kjer jih nikoli ni bilo,« je sklenil Pečovnik.