Bled je nedvomno ena izmed naših najbolj obiskanih turističnih destinacij. Gorenjski biser vsako leto obišče rekordno število obiskovalcev iz celega sveta. Lani je imel Bled kar 1,2 milijona nočitev. Letos pa ta številka po napovedih ne bo tako velika. Preverili smo aktualne razmere v blejskem turizmu.

Bled je nedvomno ena izmed naših najbolj obiskanih turističnih destinacij. Le kdo ne pozna znamenitega otočka sredi jezera, na katerem stoji cerkvica Matere Božje, blejski grad, blejsko »kremšnito« in še bi lahko naštevali. Gorenjski biser vsako leto obišče rekordno število obiskovalcev iz celega sveta. Lani je imel Bled kar 1,2 milijona nočitev. Letos ta številka definitivno ne bo tako velika. O aktualnih številkah izgube v času korona krize na Bledu še ni mogoče govoriti, bodo pa konkretne številke znane sredi julija.

V treh dneh peljal le dva potnika

Že ob prihodu ob blejsko jezero opazimo zgolj peščico ljudi, ki se sprehajajo. Kar pa je seveda nasprotje od gneče, ki smo je vajeni v normalnih razmerah. Eden izmed blejskih hotelirjev nam pove, da je izguba blejskih hotelov v zadnjih mesecih velika. Medtem, ko so bile prejšnja leta vse hotelske kapacitete praktično zasedene, je letos situacija popolnoma drugačna. Pogovarjali smo se tudi s pletnarjem, ki nam je zaupal, da je po njegovih ocenah trenutno število blejskih turistov enako zgolj desetini števila turistov, ki so na Bled prihajali ob normalnih razmerah. Zaupal nam je tudi, da je imel v prvih nekaj dneh po izolaciji, ko so se stvari začele vračati na stare tirnice, na svoji pletni zgolj dva potnika. Pogovarjali smo se tudi s trgovko, zaposleno v turistični trgovini na blejskem otoku. Povedala nam je, da je bilo v preteklih letih med gosti opazno več tujcev, letos pa je med gosti več Slovencev.

Porast avstrijskih in madžarskih gostov

Pogovarjali sem se z Romano Purkart iz Turizma Bled, ki je za Maribor24 povedala, da je letos število tujih gostov občutno manjše. V lanskem letu so bili po številu nočitev na prvem mestu Nemci, na drugem obiskovalci iz Velike Britanije, na tretjem mestu Italijani, na četrtem mestu pa gosti iz Združenih držav Amerike. Zgolj 5 do 6 procentov nočitev so v lanskem letu opravili slovenski gosti. Po eni strani je to razumljivo, saj je večina slovenskih gostov dnevnih. Je pa sogovornica poudarila, da se letos število slovenskih gostov, tudi glede na število nočitev, povečuje.

Letos je število gostov na Bledu občutno manjše. V lanskem letu so bili po številu nočitev na prvem mestu Nemci, na drugem obiskovalci iz Velike Britanije, na tretjem mestu Italijani, na četrtem mestu pa gosti iz Združenih držav Amerike. Slovenski turisti so v lanskem letu opravili zgolj 5 do 6 procentov nočitev.

Purkartova je še dodala, da med nočitvami, glede na pretekla leta, opažajo porast avstrijskih državljanov. Sogovornica smatra, da je slednje posledica kratke razdalje med Bledom in našo severno sosedo. Že več let pa opažajo tudi porast madžarskih turistov, kar bi lahko bila posledica tega, da je blejska spletna stran tudi v madžarskem jeziku. Je pa sogovornica še dodala, da kljub slabim napovedim že zdaj opažajo porast nočitev, število rezervacij pa se povečuje.

Kartica ugodnosti in nagrad

Letos so na Bledu uvedli kartico Julijske Alpe: Bled. Gre za kartico skupnosti Julijske Alpe, pod katero so združene občine Zgornje Gorenjske in Posočja. V lanskem letu je omenjena kartica na Bledu služila kot kartica mobilnosti. Gosti, ki so na Bledu prenočili vsaj trikrat, so imeli na voljo brezplačne kartice za avtobuse, ki so vozili na dveh krožnih linijah po Bledu in okoliških vaseh. Letos je ta ista kartica poimenovana kartica Julijske Alpe: Bled. Na njej so ugodnosti pri različnih lokalnih ponudnikih nastanitev, restavracij, »outdoor« ponudb in še bi lahko naštevali. Dobijo jo vsi gosti, ki na Bledu prenočijo vsaj trikrat. Kot je poudarila Purkartova ne gre zgolj za kartico ugodnosti, temveč gre za neke vrste nagrado, ki jo dobijo njihovi gosti.

V aktualni blejski ponudbi ostaja tudi Hop on Hop Off bus, ki vozi po Bledu in v sosednjih občinah.

Na kartici Julijske Alpe: Bled so ugodnosti pri različnih lokalnih ponudnikih nastanitev, restavracij, »outdoor« ponudb in še bi lahko naštevali. Dobijo jo vsi gosti, ki na Bledu prenočijo vsaj trikrat. V aktualni blejski ponudbi ostaja tudi Hop on Hop Off bus, ki vozi po Bledu in v sosednjih občinah.

Vrtoglava globa za prekrškarje

Posebno pozornost na Bledu pa sproža tudi prepoved kopanja, na določenih točkah ob jezeru. Občina Bled je namreč že pred leti določila točke, kjer je kopanje in posedanje po travi prepovedano. Ob jezeru tako opazimo znake, ki nas opozarjajo, da sta plavanje in hoja po travi prepovedana. V primeru neupoštevanja zakona pa kršitelje čaka globa v višini 200 evrov. Pletnar nam pove, da upoštevanje prepovedi plavanja zvesto preverjajo mestni redarji, ki do sedaj še niso izdali nobene kazni, kršitelje pa so zgolj opozorili. Po drugi strani pa je na spletni strani blejskega hotelirja Sava hotels and resorts zapisano: »Če imate raje kot urejena kopališča divje plaže za dva, se sprehodite okoli jezera in poiščite svoj kotiček na obali tega alpskega bisera«.  Gre torej za sporočilo, ki zveni nekoliko kontradiktorno pravilom, ki veljajo ob jezeru. Župan občine Bled je kritičen do takšnega oglaševanja in dodaja, da mora biti na jezeru vzpostavljen red, obalo in jezero pa je potrebno ohranjati.