Ministrica Simona Kustec je danes skupaj z državnim sekretarjem Damirjem Orehovcem obiskala šole in vrtce na Štajerskem, kjer se je seznanila z izkušnjam ponovnega odprtja šol v tem prvem tednu. Po besedah dr. Kustec poteka vse po pričakovanjih. V primeru dobre epidemiološke slike, se bodo do junija lahko vsi otroci vrnili nazaj v šole.

Prof. dr. Simona Kustec, ministrica za izobraževanje, znanost in šport je danes skupaj z državnim sekretarjem Damirjem Orehovcem obiskala šole in vrtce na Štajerskem, kjer se je seznanila z izkušnjam ponovnega odprtja šol v tem prvem tednu. Po besedah dr. Kustec poteka vse po pričakovanjih. 95% vseh osnovnošolcev iz prve triade se je vrnilo nazaj v tem prvem tednu, v vrtcih pa se je zaenkrat vrnilo 50% otrok po celotni Sloveniji.

Ministrica Kustec je pred Prvo gimnazijo Maribor povedala, da je nagovorila bodoče maturante in maturantke z namenom, da bi jih spodbudila in jim vlila poguma za preizkušnje, ki se začnejo naslednji teden. Preizkus iz angleščine se bo za dijake izvedel že naslednjo soboto. V primeru pozitivne epidemiološke slike v bodočih tednih bodo odprli vrata tudi za ostale učence, učenke, dijakinje in dijake.

Ministrica Simona Kustec

V najboljšem primeru se junija vsi otroci vrnejo nazaj v šole

Za skupino učenk in učencev s posebnimi potrebami so pristojni z ministrstva s profesorji pripravljali smernice, pa se je izkazalo, da bodo morali z njihovo vključitvijo še malo počakati. Otroci s posebnimi potrebami nosijo zelo veliko tveganje, zato njihova obravnava terja več specifik. »Smernice so v resnici v tem osnovnem smislu že bile pripravljene, to kar se zdaj pošilja so samo dodelave. Te smernice smo pripravili v komunikaciji z učitelji in zaposlenimi s temi otroki. Kar se pa tiče zdravstvene zaščite, je zagotovljena s protokoli, ki jih  je posredoval NIJZ. V primeru, da bo epidemiološka slika tako dobra, kot je ta trenutek in, da bomo tudi v nadaljevanji izobraževanja peljali na dober način, obstaja tudi možnost, da se do junija vsi učenci vrnejo nazaj v šole,« je povdala ministrica Kustec.

V primeru okužbe ene osebe, ne bodo zaprli celotnega vrtca ali šole

Protokol, ki ga je za izobraževalne ustanove pripravil NIJZ pravi, da je v primerih, ko pride do okužbe pomembno po skupinah, ki so skupaj, pogledati kakšno je stanje te skupine in jo ustrezno obravnavati. »Nikakor pa to ni razlog, da se celoten vrtec ali šola zapre,« je povedala ministrica. V primeru, da pride do okužbe, je potrebno nujno obvestiti zdravstveno stroko, ki bo nato naprej usmerjala odločitve v primerih, ki se individualno pojavijo. »Pomembno je tudi, da župani poskrbijo, da so nacionalne institucije nemudoma informirane, da dobijo še kakšna pojasnila in smernice, kadar so v dvomih, kako bodo reagirali.« V primeru, da učitelji dobijo informacijo o okuženosti, jo prenesejo na raven ravnatelja, ki nato posreduje informacijo ministrstvu, le-ta pa prenese informacijo vladi.