Slovenska policija je danes prevzela nov helikopter za letalsko policijsko enoto. Pogodbena vrednost helikopterja je dobrih 14 milijonov evrov.

FOTO: Slovenski letalski portal - Slovenian Aviation Site

Danes, 16. oktobra, je slovenska policija prevzela nov helikopter za letalsko policijsko enoto. Policija je do sedaj imela v floti  šest helikopterjev. Pogodbena vrednost helikopterja je dobrih 14 milijonov evrov. Zaradi prihoda novega helikopterja so na policiji že ustrezno izšolali osem pilotov in šest tehnikov.

Helikopter AW169 se bo uporabljal za policijske naloge. S helikopterjem AW169 bodo namreč nadomestili starejša AB-212/-412. Ta sta predvidena za odprodajo.

Nov policijski helikopter AW169 ne na ploščad Letalske policijske enote na Brnik prišel danes nekaj pred 15. uro.

Letalsko-tehnične lastnosti helikopterja AW169:

• dvomotorni helikopter s certifikatom, izdanim na podlagi Uredbe (ES) 216/2008,
• helikopter in zahtevana oprema omogočata dnevno, nočno, instrumentalno letenje in letenje ob rabi NVG očal,
• vsa oprema je, tako kot helikopter, certificirana skladno z EASA standardi, kar omogoča pridobitev ustreznih licenc za prevoznika in s tem izpolnitev vseh pogojev iz EU uredb,
• maksimalna vzletna masa znaša 4.800 kg, od tega do 1.650 kg uporabne mase za posadko, gorivo, policiste (do 10 sedežev v potniškem prostoru) ali drug tovor,
• posadka: 2 pilota in tehnik letalec,
• dva digitalno krmiljena turbinska motorja Pratt & Whitney 210A,
• maksimalna hitrost 306 km/h,
• 4-osni avtopilot z možnostjo avtomatskega lebdenja,
• oprema: zunanji vitel, oprema za desantiranje osebja iz helikopterja, reflektor velike moči, kljuka za prenos zunanjega tovora, samostojni snemljivi medicinski interier z enimi nosili.

Kljub današnjem prihodu helikopterja AW169 pa bo z njegovo operativno uporabo treba še malo počakati.

Sledi namreč končni prevzem, na katerem se preverja, ali dostavljen helikopter, oprema in orodje ustrezajo zahtevanim specifikacijam, ali je dostavljena vsa zahtevana dokumentacija in ali je ta popolna. Po pridobitvi dovoljenja za plovnost helikopterja s strani Javne agencije za civilno letalstvo Republike Slovenije sledi še operativno urjenje letalskih posadk in uporabnikov.

Ob pristanku novega policijskega helikopterja je vodja Letalske policijske enote Dejan Kink izrazil zadovoljstvo, da se je po več kot deset letih policijski floti pridružil nov, sodoben helikopter: “Glavne prednosti pred drugimi helikopterji istega razreda so velika hitrost križarjenja, ogromna zaloga moči in fleksibilnost opreme za različne naloge. Ima sodobno in najbolj prilagodljivo potniško kabino v tem razredu helikopterjev in zelo dobro vidnost iz helikopterja. Helikopter predstavlja novo generacijo sodobnih helikopterjev, ki izpolnjujejo vse sodobne standarde glede letalske varnosti in hrupa. V praksi to pomeni znatno boljše zmogljivosti na višini, večjo varnost ob odpovedi enega motorja, prelete na različne naloge pa opravi bistveno hitreje.”