Predsednik republike Borut Pahor danes na Ptuju gosti hrvaškega predsednika Zorana Milanovića. Ta je pred srečanjem položil venec k spominskemu obeležju v Spominskem parku Dobrava pri Mariboru, Pahor pa je položil venec k spominskemu obeležju na Poljani, kjer se je 15. maja pred 75 leti z zadnjimi boji končala druga svetovna vojna.

Predsednik republike Borut Pahor danes na Ptuju gosti hrvaškega predsednika Zorana Milanovića. Ta je pred srečanjem položil venec k spominskemu obeležju v Spominskem parku Dobrava pri Mariboru, kjer je največje množično grobišče hrvaških žrtev povojnih pobojev, Pahor pa je položil venec k spominskemu obeležju na Poljani, kjer se je 15. maja pred 75 leti z zadnjimi boji končala druga svetovna vojna.

Gre za eno redkih osebnih srečanj med predsedniki držav po razglasitvi pandemije covida-19. V uradu so ob napovedi srečanja izpostavili, da bosta predsednika ter tudi njuni spremstvi med obiskom upoštevali ukrepe ob epidemiji koronavirusa.

Rahljanje ukrepov tudi na Hrvaškem

To bo njuno drugo srečanje, odkar je Milanović po zmagi na volitvah 18. februarja prevzel položaj. Prvič sta se srečala 27. februarja na delovnem kosilu na Otočcu, ki je bil tudi prvi obisk Milanovića kot novega hrvaškega predsednika v tujini.

Slovenija in Hrvaška sta tako kot številne evropske države trenutno v procesu postopnega rahljanja ukrepov, ki veljajo zaradi pandemije novega koronavirusa. Hrvaška, priljubljena turistična destinacija Slovencev, je med drugim dovolila vstop slovenskim državljanom, ki so lastniki nepremičnin, plovil ali kamp prikolic na Hrvaškem, želi pa si dodatnega odpiranja meja za ponovni zagon turizma.