DZ bo odločil tudi o zaprtju trgovin ob nedeljah ter opravil drugo branje novele zakona o obrambi.

DZ bo na redni seji, ki se bo začela 21. septembra, predvidoma obravnaval rebalans državnega proračuna za letos in spremljajoče dokumente, če bo pristojni odbor DZ o njih pravočasno odločil. Sicer bodo sveženj obravnavali na izredni seji. DZ bo odločil tudi o zaprtju trgovin ob nedeljah ter opravil drugo branje novele zakona o obrambi.

Če bo odbor DZ za finance danes dokončal obravnavo predloga sprememb odloka o okviru za pripravo proračunov sektorja država za obdobje od 2020 do 2022 in poročilo o tem pripravil do ponedeljka, ga bo DZ na redni seji obravnaval skupaj s predlogom rebalansa proračuna za letos in predlogom novele zakona o izvrševanju proračunov za leti 2020 in 2021.

Če poročilo o obravnavi odloka ne bo pravočasno pripravljeno, pa bo DZ rebalans in spremljajoče dokumente obravnaval na izredni seji DZ.

Predvideno povečanje predvidenih odhodkov

Rebalans proračuna v teh dneh sicer obravnavajo pristojni parlamentarni odbori. Vlada rebalans predlaga zaradi povečanih izdatkov in nižjih prihodkov zaradi izbruha novega koronavirusa. Glede na sprejeti proračun je predlagano povečanje predvidenih odhodkov za tri milijarde evrov na 13,4 milijarde evrov. Pri tem bo za izdatke za ukrepe za blaženje posledic epidemije predvidoma namenjenih 19 odstotkov vseh odhodkov, še 500 milijonov evrov izdatkov pa je z epidemijo povezanih posredno.

Poslanci bodo na redni seji, na kateri bodo kot običajno poslanska vprašanja vladi in mandatno-volilne zadeve, obravnavali še nekaj odmevnih zakonov. Med drugim bodo opravili tretje branje oz. odločali o zaprtju trgovin ob nedeljah.

Na dnevnem redu je med drugim drugo branje vladne novele zakona o obrambi, ki se ji sodeč po podpori na matičnem odboru tudi na glasovanju na plenarni seji obeta potrebna dvotretjinska podpora. Vojaki se, če bo novela sprejeta, lahko nadejajo nekaj več socialne varnosti po 45. letu.

Pestra razprava se obeta tudi pri drugem branju vladnega predloga zakona o zagotavljanju sredstev za investicije v Slovenski vojski v letih 2021 do 2026, ki v teh letih vojski namenja 780 milijonov evrov. Na odboru DZ so bili predstavniki koalicije naklonjeni modernizaciji in krepitvi vojske, medtem ko so v opoziciji kritični. Levica je predlagala posvetovalni referendum o predlogu.

Vnela se je pestra razprava o odgovorih vlade

Na redni seji je tudi predlog novele zakona o nalezljivih boleznih, ki jo je predlagala skupina 38 poslancev iz SMC, SDS in DeSUS. Odbor DZ je novelo podprl brez glasu proti, v novelo vnesel nekaj dopolnil, s katerimi je tudi umaknil sprva predlagano določbo o obveznem celjenju zdravstvenih delavcev proti sezonski gripi.

Kolegij predsednika DZ je danes podprl tudi terminski program DZ za oktober in okvirni terminski program dela za november. Na kolegiju se je sicer vnela pestra razprava o odgovorih vlade, zlasti ministrstva za obrambo in ministrstva za delo, družino in socialne zadeve, glede zamujanja z odgovori na poslanska vprašanja. Na to je opozorila Levica. Rok za odgovor na poslansko vprašanje je 30 dni.

Predsednik DZ Igor Zorčič je pojasnil, da se je to dogajalo tudi v minulih mandatih, a je napovedal pogovor z vlado o tem vprašanju.