Državni zbor bo danes začel redno julijsko sejo, na kateri ga najprej čaka paket ukrepov za pripravo na drugi val epidemije covida-19. Tudi tokrat je poudarek na ohranitvi delovnih mest, predlog že četrtega protikoronskega zakona pa daje tudi pravno podlago za uvedbo mobilne aplikacije za sledenje okužbam z novim koronavirusom.

Predlog zakona o interventnih ukrepih za pripravo na drugi val covida-19 podaljšuje ukrep delnega povračila nadomestila plače delavcem na začasnem čakanju na delo do 31. julija z možnostjo podaljšanja še do konca septembra ter določa, da bo nadomestila plač za delavce v karanteni do konca septembra prevzela država. Višina nadomestila bo odvisna od vzroka za izdajo odločbe o karanteni.

Z namenom preprečevanja širjenja okužb predlog zakona predvideva tudi vzpostavitev in zagotavljanje delovanja aplikacije za pametne telefone, katere namen je obveščanje oseb o stikih z okuženimi z novim koronavirusom in osebami, ki jim je bila odrejena karantena. Uporaba aplikacije bo prostovoljna, razen za tiste v karanteni in potrjeno pozitivne, zaradi česar so te določbe deležne kritik o neskladju z ustavo. Opozicija je poskušala na seji matičnega delovnega telesa celotno poglavje o aplikaciji iz zakonskega besedila črtati, a ji ni uspelo.

Predlog zakona prinaša še nekatere druge rešitve, med drugim sredstva za financiranje dodatnih kadrov v socialnovarstvenih zavodih, ki izvajajo institucionalno varstvo v javni mreži, koriščenje turističnih bonov pri več ponudnikih kot doslej ter veljavnost študentskih bonov za prehrano izjemoma tudi v drugi polovici julija, s čimer naj bi pomagali gostinskim obratom, ki jih je prizadela epidemija.