Navkljub zamudi bo sistem elektronskih vinjet stekel z letošnjim decembrom.

V letošnjem letu se voznikom na slovenskih cestah obetajo velike spremembe. Pri vinjetah namreč. Družba za avtoceste Republike Slovenije (DARS) namreč uvaja sistem elektronskih vinjet, ki se po vsebini ne bodo bistveno razlikovale od zdajšnjih v obliki nalepk, torej tudi v tem primeru ne bo šlo za cestninjenje po prevoženi razdalji. Namesto fizične bo v veljavi vinjeta v elektronski obliki, kar pomeni, da bo v centralni cestninski sistem vnesena registrska številka vozila, za katero bo plačana cestnina.

E-vinjeta je digitalna različica vinjete, ki bo nadomestila vinjeto v obliki nalepke in bo vezana na registrsko številko vozila. Registrske številke vozil bodo nadzirale kamere, nameščene na avtocestnem omrežju, na nadzornih točkah in v vozilih cestninskega nadzora.

Letne vinjete naprodaj decembra, tedenske in mesečne prihodnje leto

Uvedba novega sistema je bila sprva predvidena za prvi december letos, a je prišlo do nepričakovanih zamud, ki pa na sam proces ne bodo imele vpliva. “DARS in izvajalec, slovaški SkyToll, naredila vse, da določene roke skrajšata in bodo uporabniki s 1. decembrom 2021 imeli možnost nakupa e-vinjete. Sodelavci so vse od sklenitve pogodbe v dnevnem stiku z družbo SkyToll glede implementacije sistema. Kljub trimesečni zamudi – pogodba z izvajalcem je bila sklenjena šele konec maja letos, ki ni nastala po naši krivdi, ampak je do nje prišlo zaradi pritožb neizbranih ponudnikov, želimo uporabnikom naših avtocest in hitrih cest 1. decembra letos omogočiti nakup elektronskih vinjet, tako kot je bilo načrtovano,” pojasnjujejo na DARS-u.

Nakup e-vinjete bo mogoč po spletu in na dosedanjih prodajnih mestih (na bencinskih servisih in pri različnih trgovcih). Letna e-vinjeta bo veljala eno leto od izbranega datuma. Na primer: letna e-vinjeta z izbranim datumom 15. april 2022 bo veljala do vključno 15. aprila 2023.

Z decembrom bodo namreč na voljo le letne elektronske vinjete za osebna vozila in polletne za motorna vozila, medtem ko bodo tedenske in mesečne elektronske vinjete na voljo s februarjem 2022. Ob prodaji vozila bo možno zahtevati povračilo neizkoriščene vrednosti letne e-vinjete, vendar le v primeru, če novi lastnik vozila ne bo registriral z isto registrsko številko.