Modras je v Mariboru oziroma na njegovih gričih edina znana strupenjača. Pa vi, ste letos že naleteli na katero?

Danes obeležujemo svetovni dan kač. V Sloveniji sicer živi enajst vrst kač, od tega tri strupene: modras, navadni gad in laški gad. Modras je sicer v Mariboru oziroma na njegovih gričih edina znana strupenjača. Lahko ga prepoznamo po značilnem rožičku na konici gobčka, čokatem telesu ter temni cik-cak progi po sredini hrbta.

Kač se ne sme nadlegovati in pobijati

»Vse domorodne kače so zavarovane. Ne sme se jih nadlegovati in pobijati. Nekateri jih sovražijo in se jih želijo znebiti na takšen ali drugačen način. Razumljivo je, da se bojijo strupenega ugriza, a zavedati se je treba, da imajo tudi kače svojo vlogo v ekosistemih in se jim zlahka ognemo ali jih odženemo, če so nam že ravno napoti. Pobijanje res ni primerno,« je za naš osrednji medijski portal Maribor24.si pred časom dejal Griša Planinc s Kačofona.

V kolikor pride do ugriza in ne vemo kakšna kača nas je ugriznila, moramo poklicati medicinsko pomoč, ran pa ne zarezujemo in ne izsesavamo strupa, tudi prevez nad rano ne delamo.

Več informacij o domorodnih kačah na Kačofonu

Na telefonski liniji Kačofona vam člani društva nudijo informacije o domorodnih vrstah kač in svetujejo, kako postopati v primeru, kadar se kača pojavi v bližini domovanj. V nujnih primerih opravljajo intervencije na domovih in kače preselijo v primernejša bivališča. Kontaktirate jih lahko na telefonsko številko 040/322-449.