Obiski so omejeni na eno zdravo osebo, razen v primeru, da stanovalca obišče oseba, ki potrebuje pomoč tretje osebe.

Domovi za starejše, ki so zaradi epidemije novega koronavirusa že več tednov zaprti za obiske, postopno in na različne načine odpirajo svoja vrata za obiskovalce. Obiskovalci se morajo za obisk najaviti in upoštevati protokole, ki jih določijo domovi. Ponekod bodo obiskovalcem ob prihodu izmerili temperaturo, podpisati bodo morali posebno izjavo.

S sproščanjem obiskov naj začnejo vsaj do 11. aprila

Konec aprila je ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti izvajalcem institucionalnega varstva podalo usmeritve glede obiskov in priporočilo, da s sproščanjem obiskov ter omogočanjem ostalih storitev začnejo najkasneje s ponedeljkom, 11. majem, razen v primeru povečanega števila okužb v lokalnem okolju. V teh primerih naj se obiski začnejo ob izboljšanju epidemiološke slike.

Vrata danes odprl Dom Danice Vogrinec Maribor

Med prvimi so vrata za obiske danes odprli v Domu Danice Vogrinec Maribor, ki je največji tovrstni zavod v Sloveniji. Obiski so omejeni na eno zdravo osebo, razen v primeru, da stanovalca obišče oseba, ki potrebuje pomoč tretje osebe. Predlagajo zgolj obiske ožjih sorodnikov ali skrbnikov. Obisk lahko traja največ pol ure, predlagajo pa, da se obiskovalci do nadaljnjega naročajo na obisk enkrat tedensko.

V petek ob 9. uri za obiskovalce odpirajo Dom starejših Rakičan. Po besedah direktorja Zorana Hoblaja imajo pripravljene protokole, ki so jih dopolnili oz. opredelili njihovo izvajanje. Varovanca lahko obišče en najbližji sorodnik za pol ure, srečala se bosta ob mizi brez stikov in v maskah. Za obisk se je treba naročiti dan prej po telefonu.

V Metliki obiski dovoljeni od ponedeljka

V Domu starejših občanov Metlika, kjer se še vedno spopadajo s primeri okužb z novim koronavirusom med stanovalci, bodo obiski spet dovoljeni od ponedeljka. Na obisk bosta lahko k posameznemu stanovalcu prišli največ dve zdravi osebi, ki morata nositi zaščitno masko. Na obisk lahko pridejo samo osebe, ki so bile zadnja dva tedna zdrave in niso bile v stiku z osebo, okuženo z novim koronavirusom.

Ob obisku bodo v domu v Metliki obiskovalcem izmerili telesno temperaturo, poleg tega bodo obiskovalci podpisali izjavo o izpolnjevanju pogojev. Obisk bo lahko trajal do 20 minut, srečanje pa bo potekalo pred domom na ustrezni razdalji. Stanovalci, katerih brisi so pozitivni, zaenkrat ne morejo sprejemati obiskov, na spletni strani navaja dom v Metliki.

V ljubljanskem domu bo obisk trajal največ pol ure

Tudi Dom starejših občanov Ljubljana-Bežigrad vrata odpira v ponedeljek. Obiski bodo potekali ob točno določenih urah, posamezni obisk pa lahko traja največ pol ure. Stanovalce lahko obišče en posameznik, ki je najožji družinski član in je zdrav. Obiski bodo potekali na vrtu doma in le izjemoma pri nepokretnih stanovalcih v njihovi sobi.

Vsak obiskovalec se bo moral pred obiskom javiti na recepciji, imeti svojo zaščitno masko, si razkužiti roke in receptorju predati izjavo o svojem zdravju in odsotnosti znakov, ki bi nakazovali na morebitne simptome okužbe. Receptor bo obiskovalcem ob prihodu izmeril telesno temperaturo, je navedeno na spletni strani doma.

V Horjulu ostajajo zaprti za javnost

Kljub priporočilu ministrstva za delo, pa vrat za obiskovalce še ne bodo odprli v Centru starejših Horjul, kjer so se prav tako spopadali z okužbami z novim koronavirusom med stanovalci. So pa stanovalci s svojci povezani prek telefona, prav tako se stanovalci s svojci in drugimi ob prehodnem dogovoru lahko vidijo na daljavo tako, da stanovalca pripeljejo na teraso centra, je za STA pojasnila vodja zdravstvene nege in oskrbe v centru Slavica Vekić.

V Šmarjah pri Jelšah komunikacija le prek balkonov ali teras na prostem

V Domu upokojencev Šmarje pri Jelšah, kjer se prav tako še vedno spopadajo z okužbami med stanovalci in zaposlenimi, obiske postopno omogočajo od minulega ponedeljka, a za zdaj le prek balkonov in teras oz. na prostem. Telesni stiki so prepovedani.

V domovih za starejše se sicer ukvarjajo tudi z vprašanji, kako je s sprejemanjem novih stanovalcev v domove. Kot je na današnji novinarski konferenci dejal vladni govorec Jelko Kacin, je vprašanje že naslovljeno na strokovno skupino ministrstva za zdravje. “Ta proučuje možnosti, tema pa je zelo zahtevna zaradi možnosti novih okužb v domovih starejših občanov. Pri zagotavljanju karantene ob sprejemanju novih stanovalcev morajo biti še posebej previdni,” je poudaril Kacin.

STA