Potem ko je vlada sprostila nekatere ukrepe za obvladovanje epidemije koronavirusa, danes cerkve svoja vrata znova odpirajo za udeležbo vernikov pri mašah in drugih bogoslužjih. Tudi v ljubljanski džamiji in drugih muslimanskih verskih objektih bodo od danes znova molitve. Pri tem se bodo morali verniki držati nekaterih pravil.

Foto: Zavod za turizem Maribor-Pohorje

Po navodilih, ki so jih dali škofje Katoliške cerkve v Sloveniji, bo moral vsak vernik v cerkvi nositi zaščitno masko, pred vstopom pa si bo treba razkužiti roke. Verniki bodo lahko sveto obhajilo prejeli le na roko brez drugih izjem. Razdalja med med njimi mora v klopeh ostati najmanj 1,5 metra, vsaka druga vrsta mora biti prazna, pri čemer omejitve ne veljajo za člane istega gospodinjstva.

Župnik Martin Golob iz Srednje vasi v Bohinju je za STA povedal, da bodo bogoslužja od ponedeljka potekala tako, da bodo za vernike, ki morajo nositi zaščitno masko, zagotovili dovolj razkužil, pazili bodo in ohranjali predpisano razdaljo. V Bohinju imajo po njegovih besedah tako veliko cerkev, da bi lahko bilo v njej po omenjenih pravilih naenkrat približno 50 ljudi. “To pomeni na vsako klop po dva vernika, vmes pa ena klop prazna,” je pojasnil. Zanj to pomeni, da bo ob nedeljah moral maševati najmanj trikrat.

Ponekod še ne bo maš, vrata odpira džamija

Nekje pa so se odločili, da cerkve z današnjim dnem še ne bodo odprli. V župniji Stopiče pri Novem mestu so na primer izračunali, da bi lahko župnijska cerkev ob spoštovanju omejitev sprejela le 30 vernikov, kar pa je veliko manj, kot jih obišče nedeljsko mašo. Zato so se odločili, da bodo maše, dokler ukrepi ne bodo dodatno razrahljani, še naprej potekale izključno preko spleta.

Prav tako s postopnih izvajanjem verskih obredov danes začenjajo v Islamski skupnosti v Sloveniji. V Muslimanskem kulturnem centru Ljubljana in drugih verskih objektih skupnosti bodo opravljali opoldansko molitev skupaj z branjem Korana, večerno molitev in nočno molitev ter petkovo molitev, ki bo potekala dvakrat, če bo treba. Vstop v verske objekte bodo dovolili samo zdravim osebam, ki nimajo simptomov okužbe dihal. Verouk pa bo še naprej potekal na daljavo, so sporočili iz Islamske skupnosti v Sloveniji.