Po mnenju infektologinje Bojane Beović in NIJZ, bi se morale obveznosti nošenja mask v javnih prostorih omiliti, spremembe tako pričakujejo najpozneje prihodnji teden.

Po mnenju posvetovalne skupine Bojane Beović in NIJZ, bi se morale obveznosti nošenja mask v javnih prostorih omiliti, spremembe tako pričakujejo najpozneje prihodnji teden. Kot poroča Dnevnik, je Beovič na včerajšnji tiskovni konferenci dejala, da se ji zdi smiselno, da se maske uporabljajo samo takrat, kadar ljudje ne moremo biti dovolj oddaljeni drug od drugega, posebno če je to v prostorih, kjer lahko zaradi govorjenja virus lebdi v zraku. Vlada se na njihove izjave še ni odzvala.

Obveznost nošenja mask v veljavi do konca epidemije

Pri NIJZ so za Dnevnik navedli, da so maske obvezne, ko ne moremo zagotoviti in vzdrževati fizične distance, ko zbolimo in moramo zdoma ali ko skrbimo za bolnika. Dodali so, da so ukrepi, ki vključujejo tudi obvezno nošenje mask, za zdaj še vedno veljavni do konca epidemije, torej do 31. maja. Nošenje mask v zaprtih javnih prostorih je sicer obvezno od 30. marca. Od velja vladni odlok, ki določa, da je treba pri gibanju in zadrževanju na zaprtem javnem kraju prekriti nos in usta z masko, šalom, ruto ali podobno obliko zaščite.

Fizična distanca in trenutni higienski standardi ostajajo del naše realnosti

Na NIJZ so poudarili pomembnost ohranjanja fizične distance in upoštevanja higienskih standardov, ki pa ju moramo sprejeti kot del naše realnosti. »Ob vračanju življenja v normalnost si kupujemo čas do učinkovitega zdravila ali cepiva,« so povedali predstavniki NIJZ. Po besedah infektologa dr. Franca Strleta so maske obvezne za tiste, ki so okuženost potrdili, če pa je nekje možnost za okužbo, pa morajo maske nositi tudi tisti, ki bi bili lahko v stiku z okuženimi. »Zelo verjetno maska nima posebnega smisla za splošno prebivalstvo, kadar je okužb zelo malo,« je še dodal.

Strle je še poudaril pomembnost upoštevanja zaščitnih ukrepov. Nošenje zaščitnih mask je tako primerno za bolnike z znaki okužbe dihal, ki obiščejo zdravstveno ustanovo. »To bo verjetno ostalo tudi v prihodnjih letih. Upam, da bo poslej tudi bolj jasno, da nekdo z znaki ošpic ne more kar na avtobus. Pomembno je tudi, da ljudje, preden pridejo v zdravstveni dom, tja pokličejo,« je dodal Strle.

Nekateri državljani ne razumejo smiselnosti nošenja mask

»Čisto vsak posamezen državljan ne razume, zakaj mora maske uporabljati,« je včeraj pojasnila Beović in poudarila, da je to njeno osebno mnenje. Strokovna skupina glede tega ni enotna. Njen član Miroslav Petrovec, predstojnik Inštituta za mikrobiologijo in imunologijo, na primer ocenjuje, da bi moral biti nov režim nošenja mask v obliki priporočila. »Situacija ni takšna, da bi morale biti maske obvezne,« pravi. Na obveznost nošenja mask se je odzvala tudi predstavnica SZO April Baller, ki je dejala, da naj situacija ni takšna, da bi morale biti maske obvezne.