Šarec je na očitke odgovarjal v četrtkovi oddaji TV Odmevi na TV Slovenija, kjer je med drugim dejal, da je Janez Janša 28. februarja smučal v Italiji. Na Šarčeve besede se je danes odzval Janša ter na Twitterju zapisal, da Šarčeve navedbe ne držijo in da je bilo že zdavnaj pojasnjeno, da februarja ni smučal v Italiji.

Med predsednikom vlade Janezom Janšo in nekdanjim premierjem Marjanom Šarcem v zadnjem času znova prihaja do zaostrenih besed. Šarec je namreč za Janšo dejal, da je 28. februarja smučal v Italiji in da je veliko vprašanje, koliko se je zavedal prihajajoče epidemije, zaradi česar Janša zdaj zahteva preklic njegove izjave.

Vlada Šarcu očita prepozno ukrepanje

Vlada je bila namreč v četrtek objavljenem poročilu o nabavah zaščitne opreme kritična do nekdanjega premierja Šarca, ko je zapisala, da se konec februarja oz. v začetku marca ni pravočasno odzval na opozorila stroke o pomanjkanju zaščitne opreme in nujnosti ukrepov, med drugim tudi, da za potencialno okužene povratnike iz žarišča v Italiji ni bila odrejena obveznost karantene.

Janša zanika, da naj bi februarja smučal v Italiji

Šarec je na očitke odgovarjal v četrtkovi oddaji TV Odmevi na TV Slovenija, kjer je med drugim dejal, da je Janez Janša 28. februarja smučal v Italiji. “To je vsem znano. Koliko se je Janez Janša zavedal prihajajoče epidemije, je veliko vprašanje,” je dejal.

Na Šarčeve besede se je danes odzval Janša ter na Twitterju zapisal, da Šarčeve navedbe ne držijo in da je bilo že zdavnaj pojasnjeno, da februarja ni smučal v Italiji. “Z lažmi zakriva svojo odgovornost za mrtve v epidemiji,” je zapisal za Šarca.

Šarec objavil fotografijo z Janševega smučanja

Šarec pa se je nazaj odzval tudi na Twitterju in napisal, da laže Janša. Pri tem je objavil sliko njegovega tvita iz 28. februarja, v katerem je predsednik SDS ob takratnem protestnem shodu pred sedežema DeSUS in SMC objavil sliko svoje družine s smučanja s pripisom “Najboljši shod danes”. “Jasno piše ‘danes’, kar ustreza datumu objave. Če pa ni smučal in je napisal ‘danes’, se je pa ravno tako zlagal,” je zapisal Šarec.

Smučal naj bi leto prej

Objavil je tudi zahtevo za preklic izjave, ki mu jo je poslala odvetniška pisarna Matoz, sicer da bo zoper njega vložena tožba. V njej Janša od predsednika LMŠ zahteva, naj nemudoma prekliče izjavo, da je Janša 28. maja smučal v Italiji. Kot namreč piše, je Janša na “družbenih profilih večkrat javno pojasnil, da je 28. 2. 2020 na družbenem omrežju Twitter objavil simbolično fotografijo s smučanja, ki je bila posneta februarja 2019, torej lansko leto”.

SDS od Šarca zahteval preklic spornih trditev

V začetku februarja se je sicer Šarec zapletel tudi v spor s stranko SDS. Ta je v začetku februarja prav tako preko odvetnika Matoza od njega zahtevala preklic nekaterih, po njihovih navedbah neresničnih in žaljivih izjav v oddajah Dnevnik in Odmevi. V sporni izjavi je namreč Šarec za SDS dejal, da je težko sodelovati s stranko, ki izvaja “metode, kakršne izvaja. Se pravi sovražni govor, potem tudi, da se financira iz Madžarske”. Iz odgovora Šarca na omenjeni poziv je bilo razumeti, da izjave ne namerava preklicati.

STA