Na AMZS so ponovno opravljali varnostne teste otroških avtosedežev. Po junijskem testu 41 sedežev so jih sedaj preizkusili še 20, ki v junijskem testu niso bili zajeti.

Na AMZS so ponovno opravljali varnostne teste otroških avtosedežev. Po junijskem testu 41 sedežev so jih sedaj preizkusili še 20, ki v junijskem testu niso bili zajeti. Znova ugotavljajo, da se kupci ne smejo zanašati le na obljube izdelovalcev, saj so kar štirje avtosedeži dobili oceno ‘slabo’.

Enajst z oceno dobro

Enajst avtosedežev je prejelo oceno dobro. “Ugotovili smo, da izdelovalci sedežev sicer upoštevajo rezultate naših testov in se trudijo pri odpravi pomanjkljivosti, a še vedno ne uspejo izdelati brezhibnega sedeža. So pa rezultati tokratnega sedeža spodbudni: od 20 sedežev jih je 11 dobilo oceno dobro, pet pa zadovoljivo,” pišejo. Štirje avtosedeži so oceno slabo prejelo zato, ker lahko dejansko ogrozijo varnost otrok. Najslabšo oceno so dobili zaradi vsebnosti rakotvornih snovi, eden od sedežev pa je komaj zadovoljivo prestal preskusni trk.

FOTO: AMZS

Oceno slabo so prejeli:

  • UppBaby Mesa I-Size + I -Size Base (visoka vsebnost škodljivih snovi)
  • UppBaby Mesa I-Size (visoka vsebnost škodljivih snovi)
  • Hauck IPro Baby + IPro Base (visoka vsebnost škodljivih snovi in slaba varnost)
  • Hauck IPro Baby (visoka vsebnost škodljivih snovi in slaba varnost)

Oceno zadovoljivo so prejeli:

  • Hauck Pro Kids + AlPro Base: (slaba varnost in upravljanje)
  • Joie Verso: (upravljanje)
  • Nuna Myti: (slaba varnost in upravljanje)
  • Nania Racer SP (varnost)
  • Britax Römer kidfix S (varnost)

Komaj zadovoljivo pri preskusu trka

Preskusni trk je komaj zadovoljivo prestal avtosedež znamke Hauck ipro baby z isofixom (ocena slabo). Ob preizkusnem trku se je sedež v zadnjem delu odtrgal od isofix osnove, zaradi česar je glava lutke zdrsnila prek roba sedeža. “Očitno je težava v slabi pritrditvi sedeža na isofix osnovo, saj je enak sedež brez isofix osnove, ki je bil v avto pritrjen z avtomobilskimi varnostnimi pasovi, pri čelnem preskusnem trku zelo dobro zaščitil lutko. Sta pa zaradi prevelike vsebnosti škodljivih snovi obe različici Hauckovega sedeža dobili oceno slabo,” so zapisali.

Pri bočnem preskusnem trku je bil problematičen le avtosedež Britax Römer kidfix² S, pri katerem lahko pri otrokom, ki so večji od 125 centimetrov, odstranimo naslonjalo in ga spremenimo v jahača. Slednji pa so brez bočne zaščite, zato na AMZS odstranitev naslonjala sedeža odsvetujejo.

Ocena slabo zaradi visokih vsebnosti rakotvornih snovi

Štirje avtosedeži so jo odnesli z oceno slabo zaradi prevelike vsebnosti škodljivih snovi. “Sedežu uppababy mesa i-size (z in brez i-size osnove) smo izmerili vsebnost sredstva proti gorenju TCCP v obsegu, ki močno presega dovoljene vrednosti tega sredstva v igračah. Pri obeh Hauckovih sedežih smo v prevlekah zglavnikov ugotovili preveliko vsebnost naftalina, ki v večjih koncentracijah velja za rakotvorno kemikalijo,” poročajo pri AMZS. Vsi štirje sedeži so zaradi teh ugotovitev dobili najslabšo oceno pri merilu škodljivih snovi in zato tudi najslabšo skupno oceno.

Najboljši rezultat po letu 2015

Najboljše se je odrezal sedež BeSafe iZi kid X3 i-size za otroke od enega do štirih let starosti. Prav ta sedež se je pri njihovih preskusnih trkih odrezal najbolje od vseh preizkušenih sedežev po letu 2015.

Pri zaščiti otrok pri čelnem ali bočnem trku se je kar nekaj sedežev odrezalo zelo dobro, najboljše pa BeSafeov sedež iZi kid X3 i-size za otroke od enega do štirih let starosti. Pri preskusnih trkih se je ta sedež odrezal najbolje od vseh sedežev na naših testih po letu 2015. S podobno oceno (1,8 do 1,9) velja omeniti še avtosedeže Peg Perego Primo Viaggio i-Plus (1,8), Jane koos i-Size R1 + iPlatform (1,9) in Joie i-Spin 360.