Gradbena dela na avtocestnem odseku, kot pojasnjujejo na DARS-u, potekajo skladno z načrtom. Septembra lani je promet stekel po prvih treh kilometrih smernega vozišča avtoceste od razcepa Draženci proti Gruškovju, sredi decembra pa je bil prometu predan še preostali del do Podlehnika. Gradnja odseka Draženci–Gruškovje, ki je stekla jeseni 2015, se sicer izvaja v dveh etapah, ki sta razdeljeni na tri dele.

Promet naj bi bil urejen v prihodnji turistični sezoni

Trenutno promet poteka po polovici novozgrajene avtoceste dvosmerno v razdalji nekaj več kot sedem kilometrov, ob omejenih hitrosti vožnje 50 kilometrov na uro. »Promet bo tako urejen tudi v prihodnji turistični sezoni. Dela se z načrtovano dinamiko izvajajo tudi v predoru Log; potem ko sta bili konec novembra 2016 prebiti obe predorski cevi (17. novembra prva cev in nato 24. novembra še druga), v predoru se trenutno izvajajo zaključna dela na primarni podgradnji in priprave za vgradnjo hidroizolacije in sekundarne obloge predora,« pove Marjan Koler iz DARS-a.

Dela zaenkrat potekajo skladno s terminskimi plani

Na etapi I se izvajajo dela na drugi polovici bodoče trase avtoceste. Na etapi IIa, Podlehnik–Gruškovje, se intenzivno izvajajo dela na izkopu Zakl in na dveh nadvozih. Dela na deviacijah, avtocesti, zidovih, komunalnih vodih ter urejanju vodotokov se bodo nadaljevala ob ugodnih vremenskih razmerah.

Novembra 2017 je predvideno končanje etape I, torej 7,3 km štiripasovne avtoceste med razcepom Draženci in Podlehnikom. »13-kilometrski odsek avtoceste med Draženci in Gruškovjem, ki ga iz Kohezijskega sklada sofinancira Evropska unija, bomo v celoti predali prometu predvidoma proti koncu leta 2018.«

Celotna vrednost projekta, ocenjena na podlagi potrjenega investicijskega programa, znaša 251,31 milijonov evrov skupaj z DDV in stroški financiranja, od tega: bo DARS d.d. iz lastnih sredstev zagotovil 71,3 milijonov, kredit Evropske investicijske banke znaša 113,42 milijonov, EU sredstva TEN-T za projektiranje znašajo 3,23 milijonov in EU sredstva, kohezijski skladi, so zagotovljeni v višini 63,53 mio EUR.